33.6 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & Afaceri400.000 de euro din reparaţia maşinilor

400.000 de euro din reparaţia maşinilor

Pornind de la dorinţa de a avea un centru care să răspundă propriilor cerinţe şi cu o mare atenţie la semnalele pieţei, un craiovean a reuşit să pună bazele unui business care anul acesta va înregistra o cifră de afaceri de peste 400.000 de euro.

Ion Service Center este un centru de întreţinere şi reparaţii auto care oferă clienţilor săi servicii de vulcanizare, echilibrare roţi, reglare direcţie, schimb de ulei şi schimb de consumabile auto. „Prin intermediul centrului nostru, clienţii pot achiziţiona accesorii auto pentru toate tipurile de autovehicule, inclusiv moto, ATV-uri, camioane. În plus, le facilităm depozitarea anvelopelor şi jantelor în extrasezon, în regim de «tire & wheel hotel»“, a declarat Florin Ion, directorul general al service-ului. Acesta a explicat că şi-a început afacerea în 1998, deschizând o vulcanizare. Câţiva ani mai târziu, a apărut şi ideea unui centru service rapid („quick service“), care implică şi operaţiuni de mecanică uşoară (frâne, uleiuri). „Ideea acestuia a fost precedată de o necesitate pe care o aveam şi eu, ca posesor de automobil. Mă saturasem să merg în service-uri murdare, înghesuite, să aştept cu maşina în stradă“, a adăugat Florin Ion.

De la o investiţie de 35.000 de dolari la o cifră de afaceri de 400.000 de euro

Afacerea a pornit cu o investiţie iniţială de 35.000 de dolari (care între timp a ajuns la aproximativ 100.000 de dolari) şi trei angajaţi (doi mecanici şi o casieră). Odată cu creşterea volumului de muncă şi cu diversificarea ofertei, numărul de angajaţi a crescut de patru ori, iar cifra de afaceri a cunoscut un trend ascendent. Pentru 2009, reprezentanţii firmei au planificat o cifră de afaceri de 400.000 de euro (deşi se estimează că acest prag ar putea fi depăşit sensibil), iar pentru 2011, preconizează una de 1.000.000 de euro. „Dificultăţile pe care le-am întâmpinat de-a lungul timpului au fost reprezentate atât de oameni (mai ales în perioadele în care piaţa forţei de muncă s-a confruntat cu mari greutăţi datorate, în mare parte, migraţiei populaţiei în ţările mai dezvoltate din vestul Europei), cât şi de puterea de cumpărare, destul de scăzută“, a precizat Florin Ion, care a afirmat că, în prezent, marele inconvenient este lipsa banilor pentru achiziţii. La aceasta se adaugă durata de viaţă limitată a echipamentelor, care se depreciază moral, astfel că pentru a ţine pasul cu schimbările tehnologice se impun investiţii periodice serioase.

Ingredientele succesului

Unul dintre elementele care au contribuit la dezvoltarea afacerii a fost chiar caracterul multifuncţional al service-ului, care l-a ajutat să răspundă dezvoltării accelerate a pieţei ce avea nevoie de mai multe centre de întreţinere şi reparaţii auto decât puteau să ofere reprezentanţele şi dealerii auto. „Ceea ce ne-a diferenţiat pe noi de alte unităţi service, inclusiv de cele ale dealerilor şi reprezentanţelor, a fost algoritmul de lucru cu clienţii – regula numărul unu fiind să servim clienţii fără programare, după principiul «primul venit, primul servit» -, apoi preţurile, poziţionarea şi ambientul prietenos“, a adăugat directorul general al centrului. Acestea nu sunt însă singurele elemente care au contribuit la succesul afacerii. „Suntem atenţi la semnalele pieţei, planificăm activităţi şi le urmărim cu grijă rezultatele, facem bilanţuri şi îmbunătăţim pe cât posibil efectele precare. Avem încredere în noi şi în feedback-ul din partea clienţilor, colaboratorilor, examinatorilor noştri“, a explicat Florin Ion. În plus, angajaţii au fost în permanenţă perfecţionaţi şi s-a urmărit formarea unei echipe. „Mi-am dat seama că pot obţine încrederea consumatorilor doar după ce voi fi obţinut încrederea angajaţilor. Am reuşit să creez o echipă legată, cooperantă şi entuziastă“, a mai spus Florin Ion.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII