27.3 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriSprijin de mii de euro pentru agricultori

Sprijin de mii de euro pentru agricultori

Săptămâna aceasta s-a dat startul unei noi sesiuni de depunere a proiectelor aferente investiţiilor pentru fermierii de până în 40 de ani, care au decis să se mute la ţară şi să înfiinţeze sau să preia o fermă.
„Depunerea proiectelor pe Măsura 112 (Instalarea tinerilor fermieri pentru prima dată ca şef de exploataţie) din cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) s-a lansat pe 21 septembrie, iar ultima zi este 2 octombrie“, a declarat Daiana-Greta Dumitriu, directorul coordonator al Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă (OJCA) Dolj. Aceasta a explicat că, prin respectiva măsură, beneficiarii pot fi atât persoane fizice, cât şi juridice care practică activităţi agricole şi a căror exploa-taţie agricolă este înregistrată în Registrul Fermelor/Registrul Agricol.
Pentru a putea primi sprijin, solicitantul trebuie să se instaleze pentru prima dată în exploataţia agricolă ca şi conducător (şef) al acesteia, dar şi să deţină sau să se angajeze că dobândeşte competenţe şi calificări profesionale în raport cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare. În plus, trebuie să fie membru al unei familii de fermieri şi să fi muncit mai mult de 50% din timpul său de lucru în cadrul fermei (nu neapărat a familiei) cel puţin 12 luni înaintea instalării sale pe cont propriu. Suma maximă ce poate fi obţinută prin această măsură este de 25.000 de euro.

Ajutor şi pentru modernizarea exploataţiilor agricole

Aceasta nu este singura măsură de sprijin pentru care s-a dat startul sesiunii de depunere a proiectelor în ultima săptămână. „Începând cu 17 septembrie, se depun proiecte pe Măsura 121 (Modernizarea exploataţilor agricole). Ultima zi de depunere a acestora este 2 octombrie“, a precizat Daiana-Greta Dumitriu. Solicitanţii eligibili ai acestui sprijin sunt microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii, cooperative agricole de procesare a produselor agricole, societăţi cooperative de valorificare, asociaţii familiale şi grupuri de producători. Investiţiile acestora trebuie să vizeze adaptarea exploataţiilor la standardele comunitare, creşterea veniturilor exploataţiilor agricole sprijinite, precum şi introducerea şi dezvoltarea de tehnologii şi procedee noi, diversificarea producţiei, ajustarea profilului, nivelului şi calităţii producţiei la cerinţele pieţei, inclusiv a celei ecologice, precum şi producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile. Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect din cadrul acestei măsuri este de 2.000.000 de euro. „În această perioadă, au existat peste 470 de potenţiali beneficiari interesaţi de cele două măsuri, plus Măsura 141 (Sprijin pentru fermele de subzistenţă), cărora angajaţii OJCA Dolj le-au acordat consultanţă“, a precizat directorul coordonator al OJCA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS