Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le aveţi în vedere dacă v-aţi hotărât să puneţi bazele propriei afaceri este să vă orientaţi către un business dintr-un domeniu care vă pasionează.
„Urmează să dedicaţi foarte mult timp şi energie pentru a începe şi dezvolta o afacere, aşa că este foarte important să faceţi cu plăcere, indiferent de domeniul ales“, explică specialiştii din domeniu de la sbinfocanada.about.com. Foarte important este să vă lansaţi în afacere într-un moment în care sunteţi încă angajat deoarece poate dura ceva timp până când afacerea va fi pe profit. Astfel, veţi trece cu uşurinţă peste faza de început (start-up) a afacerii dumneavoastră, pentru că veţi avea banii necesari pentru a vă întreţine. Este indicat să faceţi rost de clienţi şi colaboratori încă înainte de a începe afacerea pentru că acest lucru vă va ajuta să intraţi pe profit mult mai repede.
Fiţi organizat
Specialiştii vă sfătuiesc să nu plecaţi singur la drum, pentru că atât la începutul afacerii, cât şi pe parcurs veţi avea nevoie de sprijin, care poate veni atât din partea unui membru al familiei, cât şi din partea unui prieten cu care puteţi împărtăşi ideile pe care le aveţi şi problemele cu care vă confruntaţi.
„Şi mai bine ar fi dacă aţi putea să găsiţi un mentor“, precizează about.com. Este important să fiţi organizat încă de la început. „Instituiţi un caiet de planificări pentru a ţine evidenţa întâlnirilor, a lucrurilor pe care le aveţi de făcut etc. Nu uitaţi nici să instituiţi un program de lucru“, precizează specialiştii de la eqmoney.com, care atrag atenţia şi asupra importanţei stabilirii încă de la început de unde urmează să vină banii necesari investiţiilor – bani proprii, împrumut bancar sau găsirea unor potenţiali investitori.
Plătiţi-vă întotdeauna datoriile la timp
Nu omiteţi nici scrierea unui plan afaceri care vă poate ajuta să evitaţi un eventual eşec şi implicit pierderea investiţiei băneşti. În acest sens, trebuie să adunaţi cât mai multe informaţii cu privire la tipul de afacere pe care doriţi să-l lansaţi şi la concurenţa din piaţă. Încercaţi, pe cât posibil, să vă înconjuraţi de profesionişti şi, mai ales, chiar dacă aveţi o afacere mică, nu încercaţi să le faceţi dumneavoastră pe toate.
„Încercând să faceţi singur toate lucrurile pentru care nu sunteţi calificat, pe termen lung, veţi ajunge să pierdeţi bani şi timp“, notează sbinfocanada.about.com, care vă sfătuiesc să nu faceţi cheltuieli inutile şi să vă plătiţi întotdeauna datoriile la timp.
Daţi dovadă de seriozitate
Pentru a vă face cunoscut cât mai repede şi a obţine recomandări pozitive, fiţi profesionist încă de la început. Daţi dovadă de seriozitate şi respectaţi-vă întâlnirile şi contractele (nu vă răzgândiţi niciodată pe parcurs, ci numai înainte de a semna sau a bate palma) şi, mai ales, trataţi oamenii cu care vă înâlniţi într-un mod profesionist şi politicos. Încercaţi, pe cât posibil, să vă creaţi încă de la început cărţi de vizită de calitate, să instalaţi un număr telefonic dedicat afacerii dumneavoastră şi o adresă de e-mail de afaceri (dacă puteţi faceţi chiar propriul website).