25.5 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriO persoană poate casa cel mult trei maşini vechi şi poate lua una nouă

O persoană poate casa cel mult trei maşini vechi şi poate lua una nouă

Persoanele fizice şi juridice pot să caseze cel mult trei maşini vechi şi astfel să primească până la 11.400 de lei ca să-şi cumpere una nouă, în etapa a treia a programului „Rabla“, a anunţat Ministerul Mediului, după ce datele au arătat un succes limitat al programului până acum. Decizia vine la o zi după ce datele Fondului de Mediu au arătat că, în primele două etape, programul a fost accesat doar pe jumătate.
Măsura va intra în pachetul anticriză pentru care guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa parlamentului, a anunţat Ministerul Mediului într-un comunicat.
În etapa a doua a programului „Rabla“ au fost scoase din circulaţie numai 9.649 de autoturisme, iar în prima etapă au fost scoase din uz 11.543, din totalul de 40.000 disponibile pentru primele două faze.
În 2009, în vederea implementării acestui program a fost alocată suma de 190 de milioane de lei, pentru scoaterea din uz a 50.000 de autoturisme de la populaţie, precum şi 38 de milioane de lei pentru înnoirea parcurilor auto ale firmelor.

Proprietarul autoturismului uzat poate obţine un tichet valoric

În noua variantă a programului, proprietarul unui autovehicul mai vechi de zece ani, care este înmatriculat în România înainte de 31 decembrie 2006 şi care a predat autovehiculul uzat spre casare unui operator economic autorizat, obţinând ulterior un certificat de distrugere, poate obţine un tichet valoric.
„Tichetele valorice sunt destinate exclusiv cofinanţării achiziţiei unui autovehicul nou, putându-se utiliza în acest scop contravaloarea cumulată a maximum trei tichete valorice“, a mai anunţat ministerul. Potrivit comunicatului, deţinătorul tichetului valoric poate fi altul decât proprietarul autovehiculului predat spre casare.
Ministerul Mediului a mai precizat că tichetele valorice pentru firme se eliberează distinct de cele pentru persoane fizice, iar utilizarea lor se face numai pentru cumpărarea de autovehicule noi pentru firme. „Persoanele juridice nu pot achiziţiona autovehicule noi în nume propriu, utilizând tichete valorice emise pentru persoane fizice. Acelaşi regim se aplică şi persoanelor fizice“, se mai arată în comunicat.

Prime de casare de 17.000 de lei pentru tractoare

De la 1 ianuarie 2010, Ministerul Mediului vrea să demareze un program similar celui pentru înnoirea parcului auto, destinat atât persoanelor fizice, cât şi juridice, care vor să achiziţioneze o maşină agricolă, în schimbul scoaterii din circulaţie a unui vehicul mai vechi de zece ani.
Prima de casare va fi de 17.000 de lei (circa 4.000 de euro), potrivit datelor programului anunţat de Ministerul Mediului, însă nu poate depăşi 50% din preţul de achiziţie al vehiculului nou, care urmează să fie cumpărat, în cazul persoanelor fizice. În schimb, pentru persoanele juridice, prima de casare nu poate depăşi 40% din preţul de achiziţie al tractorului nou.

Excepţii de la plata taxei pe poluare

Tot în pachetul anticriză au mai fost incluse unele măsuri de completare a excepţiilor de la plata taxei pe poluare şi de extindere a sferei programelor ce pot fi finanţate prin Fondul de Mediu.
De la plata taxei de poluare vor fi exceptate maşinile mobile nerutiere, ale căror motoare respectă normele privind poluarea chimică şi a căror deplasare pe drumurile publice este în general limitată numai la şi de la locul de muncă, precum şi autovehiculele aflate în proprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat, independent de deţinerea permisului de conducere de către proprietarul autovehicului.
De asemenea, din Fondul de Mediu vor putea fi finanţate şi proiecte de închidere a depozitelor de deşeuri neconforme.
„Aceste programe vor avea ca beneficiari autorităţile locale aflate în dificultate şi care nu îşi pot îndeplini angajamentele asumate prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană“, se mai arată în comunicatul Ministerului Mediului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS