19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCentrul Expoziţional: bani europeni, lucru românesc

Centrul Expoziţional: bani europeni, lucru românesc

Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj pierde 150.000 de euro din fonduri europene, din cauză că nu a fost finalizată până la 1 septembrie clădirea Centrului Expoziţional Transfrontalier. Instituţia mai pierde câteva sute de mii de euro dacă lucrările nu se încheie într-o lună şi jumătate. Vina este pasată de la unii la alţii.

Clădirea Centrului Expoziţional Transfrontalier a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a judeţului Dolj trebuia finalizată până pe 1 septembrie. Din cauza disfuncţionalităţilor între toţi „actorii“ care participă la construcţie, termenul a fost decalat, iar CCI Dolj pierde 150.000 de euro din împrumutul nerambursabil din fonduri europene câştigat iniţial de instituţie. Din cauză că lucrările mai întârziaseră câteva luni, autoritatea contractantă (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei) dăduse termen celor din Dolj să termine clădirea până la 1 septembrie, în caz contrar se pierde finanţarea europeană, a cărei valoare totală este de 600.000 de euro. Din cauză că imobilul nu a fost gata nici la acest termen, Ministerul Dezvoltării a acordat o nouă prelungire Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj. „Am aranjat cu autoritatea contractantă. Toate cheltuielile de până ieri (luni – n.r.) sunt eligibile. Avem aprobare să terminăm lucrările peste o lună şi jumătate şi, astfel, recuperăm o bună parte din fondurile europene, în sensul că ni se vor deconta 450.000 de euro şi se pierd 150.000 de euro din grant“, a precizat Ioan Vigaru, preşedintele CCI Dolj. Practic, clădirea viitorului centru de expoziţii trebuie finalizată până la jumătatea lunii octombrie, iar CCI trebuie să depună până la acea dată dosarul pentru obţinerea a 450.000 de euro din totalul de 600.000 de euro, cât era valoarea împrumutului nerambursabil. În cazul în care nu se încheie lucrările până pe 15 octombrie, Camera dă banii din buzunar. „Camera cheltuieşte în jur de 1,5 milioane de lei pentru Centrul Expoziţional, bani care provin din surse proprii şi din creditul contractat în acest sens. (…) În total, valoarea Centrului Expoziţional se ridică la 1,7 milioane de euro“, a completat Vigaru. În urmă cu o lună, la lucrările Adunării Generale a reprezentanţilor membrilor CCI Dolj s-a discutat despre faptul că viitorul centru de expoziţii trebuia să coste iniţial 1,48 milioane de euro, dar, în urma unor lucrări suplimentare şi a unei reevaluări, a ajuns să coste 1,7 milioane de euro. În plus, pentru Centrul Expoziţional, CCI Dolj a contractat un credit de 700.000 de euro, pentru care a gajat cu clădirea în care îşi desfăşoară activitatea.

Lucrarea este departe de a fi gata

Faţă de finalul lunii iulie, când pe şantier erau doar şapte-opt oameni, ieri era zarvă mare pe Calea Severinului, în spatele bazei RAT. S-a început montarea peretelui-cortină din sticlă, dar lucrările sunt departe de a se finaliza. Reprezentantul firmei Novara Impex, şeful de şantier Constantin Turbureanu, nu doreşte să dea un termen exact de finalizare a lucrărilor: „Nu putem da un termen. Depindem unii de alţii. Noi sperăm să terminăm anul acesta. Să închidem exteriorul şi apoi este mai simplu de lucrat la interior. Au fost întârzieri pentru că s-a venit cu alt proiect, cu lucrări suplimentare, la solicitarea beneficiarului, şi era normal să se întârzie. Mai avem mult de lucru…“. Patronul firmei constructoare, Mihai Tomescu, se scuză pentru întârzierea lucrărilor dând vina pe proiectant: „Suntem în conflict cu proiectantul Proiect SA încă din februarie. Nu am putut lucra pentru că nu am avut proiectul. Nici acum nu avem toate detaliile tehnice. După ce s-a schimbat conducerea la Cameră, au început şi cei de la Proiect să ne mai trimită detaliile“. Tomescu afirmă, totuşi, că vor finaliza lucrările într-o lună. La rându-i, directorul de la Proiect SA, Lucian Anţilă, a precizat că „atât proiectul, cât şi detaliile tehnice au fost predate beneficiarului lucrării, în speţă Camerei de Comerţ. Singurul vinovat este constructorul care a contractat lucrarea. El are subcontractanţi, care au venit cu proiecte proprii. Nu suntem noi proiectanţii întregii lucrări“.
La faţa locului, sunt finalizate doar grupurile sanitare. Nici acoperişul nu este gata, iar sticla se pune pe două laturi ale clădirii. Lucrătorii de pe şantier spun că mai sunt multe detalii de pus la punct.

Am aranjat cu autoritatea contractantă. Toate cheltuielile de până ieri (luni – n.r.) sunt eligibile. Avem aprobare să terminăm lucrările peste o lună şi jumătate şi, astfel, recuperăm o bună parte din fondurile europene, în sensul că ni se vor deconta 450.000 de euro şi se pierd 150.000 de euro din grant“.
Ioan Vigaru, preşedinte CCI Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII