36.6 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriFord vrea să oblige „minoritarii“ să-şi vândă acţiunile

Ford vrea să oblige „minoritarii“ să-şi vândă acţiunile

Ford Motor Company intenţionează să declanşeze o procedură de scoatere a micilor acţionari din firmă. Compania vrea să pună în practică un plan prin care deţinătorii de participaţii la Automobile Craiova să fie obligaţi să-şi vândă acţiunile către Ford la preţul pe care îl vrea societatea. Pe piaţă mai sunt aproape 3% din acţiunile ACSA.

După încheierea ofertei publice de cumpărare a acţiunilor Automobile Craiova, Ford Motor Company reanalizează situaţia şi se gândeşte ce paşi să urmeze de acum înainte pentru a cumpăra şi restul cotaţiilor rămase pe piaţă. Ford lansase o ofertă publică pe 22 iulie, pentru acţiunile minoritarilor, ofertă care a expirat pe 11 august. Dar compania a cumpărat sub aşteptări: numai 0,34% din acţiunile de pe piaţă. Ford a confirmat faptul că deţine, după derularea ofertei publice, puţin peste 97% din acţiunile ACSA, ceea ce înseamnă că au rămas pe piaţă până în 3% din cotaţii. Câteva mii de mici acţionari, majoritatea cuponari, sunt în această situaţie. Preţul plătit de Ford a fost de 17,65 lei pe o acţiune, dar a fost cumpărat un număr mic de acţiuni pe perioada celor două săptămâni, cât a fost valabilă oferta publică de cumpărare. „Era de aşteptat să fie un eşec. Acest procent rămas de 3% din acţiunile ACSA este deţinut de «cuponari»’. Mulţi dintre ei sunt bătrâni şi nu au aflat de ofertă. Alţii au decedat, iar moştenitorii nu au făcut succesiunea. Cu greu se mai pot cumpăra astfel de acţiuni de la minoritari. Pentru alţi acţionari, preţul oferit nu era cel aşteptat“, a spus George Ciobanu, directorul Invest Trust, societate de servicii de investiţii financiare. Brokerul spune că intenţia oricărui mare acţionar este aceea „de a scăpa de minoritari. În felul acesta, compania mare îşi poate pune în aplicare planurile şi evită eventuale procese pe care le-ar putea avea cu micii acţionari care cer te miri ce“. Surse din fabrică au confirmat faptul că Ford intenţionează să-şi pună planurile în aplicare fără a fi „încurcată“ de micii acţionari. Cumpărarea acţiunilor minoritarilor se pregăteşte în vederea delistării de la Bursă a Automobile Craiova, conform contractului de privatizare a ACSA.

Legea prevede „cumpărarea obligatorie“

Reprezentanţii Ford Româ-nia au precizat, pentru GdS, că ar putea trece la cumpărarea obligatorie a acţiunilor minoritarilor, la un preţ stabilit de companie. „În prezent, Ford reanalizează situaţia, urmând să decidem asupra paşilor pe care îi vom întreprinde, unul dintre aceştia fiind cumpărarea obligatorie. Momentan, Ford Motor Company deţine la Automobile Craiova puţin peste 97% din acţiuni“, a spus Nadia Crişan, reprezentantă Ford. În Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital se precizează, la Capitolul VII „Retragerea acţionarilor dintr-o societate comercială“, la articolul 206, că, dacă o companie deţine peste 95% din capitalul social al altei firme, atunci „ofertantul are dreptul să solicite acţionarilor care nu au subscris în cadrul ofertei publice să-i vândă respectivele acţiuni, la un preţ echitabil“. Brokerii spun că aceasta este o posibilitate legală prin care o companie să scoată în afară micii acţionari, iar obligaţia de a vinde este prevăzută în Regulamentul nr. 1/2006 al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). „Există o procedură care are rol să elimine din companie micii acţionari. Se numeşte «squeeze-out». Se face o evaluare a acţiunilor şi rezultă un preţ pe acţiune, care este oferit acţionarilor. Cine vinde, bine! Cine nu vinde… nu mai are unde să mai vândă şi rămâne cu acţiunile. Dar după delistare, ele nu mai sunt valabile. Practic, prin această procedură, te obligă să ieşi din societate“, a precizat George Ciobanu, directorul Invest Trust Craiova. Regulamentul CNVM invocat precizează, la art. 74, aliniatul (8) că „acţionarii existenţi sunt obligaţi să vândă acţiunile deţinute către acţionarul care îşi exercită dreptul precizat la art. 206 din Legea nr. 297/2004 şi pot comunica intermediarului modalitatea aleasă pentru realizarea plăţii acţiunilor ce le deţin“. De asemenea, potrivit celor două acte normative (Legea nr. 297/2004 şi Regulamentul CNVM nr. 1/2006) şi micii acţionari au dreptul să ceară acţionarului majoritar să le cumpere acţiunile, dar trebuie să facă acest lucru într-un interval de maximum trei luni de la data lansării ofertei publice de cumpărare. Regulamentul CNVM mai spune că, „în cazul unei oferte publice de preluare obligatorii, preţul oferit se consideră a fi un preţ echitabil“.

Cine nu vinde rămâne doar cu creanţe la Ford

În urma delistării ACSA de la Bursa de Valori Bucureşti, micii acţionari care nu au apucat să-şi vândă acţiunile nici în cadrul ofertei publice, nici prin eventuala operaţiune de „squeeze-out“ (de scoatere a acţionarilor minoritari din firmă) pe care o pregăteşte Ford rămân cu o creanţă către Ford. Surse din companie susţin că micii acţionari vor putea să ceară firmei, pe o perioadă de trei ani, să le restituie contravaloarea acţiunilor, calculată la preţul pe acţiune oferit de Ford în cadrul ofertei publice de cumpărare, înmulţit cu numărul de acţiuni deţinut de fiecare „minoritar“. După delistarea de la Bursă, micii acţionari îşi pierd calitatea de deţinător de participaţii la ACSA, şi rămân cu creanţe de recuperat de la Ford.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII