35.1 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriImpozitul forfetar, un bir „cu cântec“

Impozitul forfetar, un bir „cu cântec“

Finanţele doljene spun că aplicarea impozitului minim a fost benefică pentru bugetul de stat, la nivel de declaraţii depuse de firme. Totuşi, „forfetarul“ încasat efectiv în iunie este mult mai mic decât ar fi trebuit. În plus, faţă de aceeaşi lună din 2008, în 2009 încasările din impozitul pe profit au fost considerabil diminuate.

Primele luni de aplicare a impozitului minim, cunoscut drept „forfetar“, au adus mai mulţi bani în vistieria statului decât înainte de aplicarea acestuia, anunţă Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Deşi a fost anunţat ca o măsură „anticriză“ menită să sprijine mediul de afaceri, „forfetarul“ este considerat de mediul de afaceri drept un supraimpozit, pentru că unii agenţi economici plătesc mai mult la stat după noile reguli de calcul. Există obligaţia legală ca firma să plătească impozitul cel mai mare, adică achită cota unică de impozit de 16% (dacă aceasta este mai mare decât impozitul minim ce revine tranşei de venit căreia se raportează firma) şi invers, dacă impozitul minim rezultat din calcul este mai mare decât cota unică, atunci compania achită la stat forfetarul. Deşi hulit în repetate rânduri de mediul de afaceri, se pare că pentru stat acest nou bir a dat primele rezultate bune, dar numai la depunerea declaraţiilor. La încasarea banilor, statul are ceva piedici, pentru că firmele nu mai au bani. DGFP Dolj informează că în mai 2009 s-au încasat la buget 5,4 milioane de lei din impozitul minim şi 2,28 milioane de lei, în luna iunie. Suma mult prea mică încasată în iunie arată că şi în Dolj criza şi-a arătat serios colţii. „În iunie, suma
respectivă este cea încasată efectiv. Noi avem mai mult de încasat din impozitul minim, dar firmele au întârziat la plată. Declaraţii sunt depuse foarte multe de la firme şi cu sume importante, dar nu au plătit, nu au achitat la timp, din cauza crizei financiare, motiv pentru care vom trece la executări silite“, susţine directorul Fiscului doljean, Eugen Călinoiu. Finanţele susţin că faţă de o lună oarecare în care nu s-a aplicat forfetarul şi una la care s-a aplicat, în acest ultim caz se vede diferenţa (în plus, pentru stat), la nivelul declaraţiilor depuse de firme. Cu alte cuvinte, firmele au de plată impozit minim către stat mai mare decât într-o lună normală, dar nu pot plăti la timp. „Forfetarul“ înseamnă, de fapt, impozitul pe profit şi impozitul pe venitul microîntreprinderilor.

Criză, criză, dar… sunt încasări mari

„Cu privire la diferenţele dintre o lună normală şi una în care s-a încasat impozit minim, se constată o creştere a încasărilor la impozitul minim de 3.551.381 de lei, astfel: 21.481.381 de lei în luna aprilie 2009 şi 25.032.762 lei în iulie 2009“, a spus directorul coordonator al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu. Şeful Fiscului doljean susţine că impozitul despre care vorbim este eficient faţă de o lună normală chiar şi în această perioadă de criză. „Având în vedere elementele de criză care au influenţat economia la nivelul judeţului, se constată că, după aplicarea impozitului minim, încasările aferente impozitului au crescut (luna iulie comparativ cu luna aprilie 2009)“.

Faţă de iunie 2008,
impozitul este mai mic

Pentru o şi mai bună verificare a datelor, GdS a solicitat Fiscului o comparaţie cu cifrele de anul trecut, dintr-o lună similară. Deşi în iunie 2009 s-a încasat mai mult către bugetul de stat decât în luna similară din 2008, la nivel de impozit pe profit şi pe venitul microîntreprinderilor sumele sunt mai mici, din cauza încetinirii economiei. „Referitor la sumele încasate numai către bugetul de stat în iunie 2008, iunie 2009 şi diferenţa după aplicarea impozitului minim: în iunie 2008, încasările la bugetul de stat au fost de 59 de milioane de lei, din care 3,57 a fost impozit, iar în iunie 2009 s-au încasat la bugetul de stat 62,4 milioane de lei, din care impozit de 2,28 milioane de lei“, informează oficialii Finanţelor doljene.

Mediul de afaceri se revoltă
Oamenii de afaceri doljeni nu agreează nici acum ideea introducerii impozitului minim, mai ales că acesta trebuie plătit şi de firmele fără activitate. „Din punctul nostru de vedere, impozitul forfetar este o bătaie de joc. Trebuia introdus când în România exista creştere economică, nu acum, pe scădere a economiei. Este părerea economiştilor de marcă şi a profesorilor universitari din domeniul fiscalităţii cu care am discutat. Firmele nu au fost ajutate cu nimic prin introducerea acestui impozit“, a precizat Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). În acelaşi timp, vicepreşedintele CNIPMMR susţine că, din cauza fiscalităţii excesive şi a condiţiilor de piaţă precare, „firmele private o duc din ce în ce mai prost“. În luna mai a acestui an, mii de firme şi-au suspendat activitatea pe termen de trei ani, pentru a nu plăti impozitul minim impus de legiuitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII