31.7 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriComunicarea, atuul într-o carieră în marketing, publicitate sau PR

Comunicarea, atuul într-o carieră în marketing, publicitate sau PR

Cariera în marketing, publicitate sau PR se bazează pe promovarea şi vânzarea unor produse şi servicii şi, implicit, pe comunicare şi lucrul cu oamenii.

Fie că vreţi să lucraţi pentru o companie anume sau că vă orientaţi către o agenţie de publicitate, există anumite caracteristici care fac aceste domenii indispensabile pieţei concurenţiale. În primul rând, orice companie doreşte să îşi promoveze imaginea, produsele şi serviciile, deci va avea nevoie de specialişti în marketing/PR, fie că îi recrutează, fie că apelează la consultanţă. Aceste domenii sunt intrinseci unui comerţ sănătos şi necesită specialişti caracterizaţi prin aptitudini bune de comunicare, o bună cunoaştere a pieţei specifice şi un spirit creativ şi inovator. Apoi, specializarea teoretică reprezintă o necesitate pentru a vă putea construi o carieră în marketing/publicitate/PR. Complexitatea acestor domenii de activitate este dată de specificul muncii, şi anume lucrul cu realităţi în schimbare. Această caracteristică esenţială presupune din partea celui care vrea o carieră de succes o informare permanentă, alături de o învăţare susţinută prin cursuri, training-uri, coaching.

Nu vă limitaţi la o pregătire teoretică

Omniprezenţa acestor domenii în mediul de afaceri implică şi existenţa unor joburi specifice, care solicită anumite aptitudini. Pentru a vă consolida cariera în marketing, publicitate sau PR, urmaţi câţiva paşi esenţiali.
Nu vă limitaţi la o pregătire teoretică, înainte de a avea un prim job full-time în marketing/publicitate/PR, orientaţi-vă către realizarea de proiecte şi intern-ship-uri, pentru a avea atuuri în CV şi în scrisoarea de intenţie.
Fiţi încrezător, dar nu arogant! Sunt persoane care la primul job sunt ezitante, însă există şi reversul unei aroganţe nejustificate. Găsiţi echilibrul necesar pentru a vă perfecţiona ca specialist şi, totodată, obţineţi succesul în carieră prin succesul proiectului.
Este foarte important să aveţi un mentor pentru cariera dumneavoastră! Indiferent la ce nivel vă situaţi, în marketing sau în PR, există o persoană la care să vă raportaţi din punct de vedere profesional. Un mentor vă poate ajuta mai ales în primii ani de carieră, ghidându-vă prin sugestii şi oferindu-vă informaţii esenţiale. Recunoaşteţi când aţi greşit, însă nu repetaţi greşeala. Orice profesionist face greşeli, indiferent de domeniu, însă cheia este să învăţaţi să evitaţi să le mai comiteţi. Ca în orice carieră, şi în marketing/publicitate/PR, un efort susţinut în primii ani de muncă înseamnă o recompensă ulterioară. Dacă vreţi să învăţaţi şi să vă faceţi remarcat, nu vă limitaţi la responsabilităţi minime şi la programul fix. Întrebaţi permanent, cereţi de lucru, staţi peste program în limita confortului dumneavoastră, fixându-vă astfel bazele unei cariere. Recunoaşteţi însă că întotdeauna este mereu ceva nou de învăţat. Chiar dacă informaţiile vin de la cineva şi mai nou în branşă decât dumneavoastră, nu vă sfiiţi să acumulaţi cât mai multe cunoştinţe şi să vă dezvoltaţi aptitudinile. Cu atât mai mult cu cât marketingul sau publicitatea reprezintă domenii care evoluează permanent.

Joburi în marketing

Un job de analist marketing înseamnă îmbinarea unei minţi analitice cu creativitatea. Mai mult decât un culegător de date, un analist de marketing va avea următoarele responsabilităţi, printre altele: analiza trendurilor de consum; identificarea de noi pieţe; folosirea informaţiilor din domeniu pentru a obţine creşterea profitului în compania unde aveţi jobul. Veţi avea nevoie de diplomă de licenţă în marketing, antropologie, comunicare sau ştiinţe politice, iar perseverenţa, capacitatea de sinteză şi aptitudinile pentru comunicare vă vor ajuta să vă creaţi o carieră în domeniu.

Specialist marketing

Munca unui specialist marketing presupune o gamă variată de aspecte ale domeniului, de la planning, reclamă, promoţii, relaţii cu presa şi până la dezvoltarea unui produs şi distribuţia sa. Un astfel de job implică provocare, variaţie şi adrenalină. Printre responsabilităţi am putea aminti: dezvoltarea oportunităţilor de a face reclamă companiei, ceea ce poate însemna plasarea reclamelor la nivel naţional, regional sau în canale media specifice, în funcţie de organizaţie şi de potenţialii clienţi; menţinerea şi crearea de contacte cu mass-media; redactarea de comunicate de presă; organizarea de evenimente etc. Ca specialist marketing puteţi lucra fie în sectorul privat, fie în cel public, de la bănci, comerţ şi până la industrii media şi organizaţii nonprofit.

Joburi în publicitate

Jobul de copywriter este similar cu creativitatea. Locul unui copywriter este într-o agenţie de publicitate, dar se poate regăsi şi în departamentul de marketing al unei firme care nu trasează linii clare între marketing/publicitate/PR. Printre responsabilităţile unui copywriter se numără: stabilirea conceptului şi a mesajului care se doreşte a fi transmis; crearea de texte publicitare; realizarea de materiale promoţionale. Printre aptitudinile necesare şi trăsăturile psiho-sociale de care aveţi nevoie pentru un job de copywriter amintim: cunoaşterea cerinţelor moderne din publicitate, cunoştinţe interdisciplinare, flexibilitate şi adaptabilitate, creativitate şi imaginaţie.

Art director

Dacă doriţi un job de art director în publicitate trebuie să ştiţi că veţi avea de muncit câţiva ani pentru o astfel de poziţie. Un job de art director necesită experienţă în domeniu şi abilităţi manageriale, alături de creativitate şi de capacitate de sinteză. Un art director poate fi şef de departament, însă el poate lucra şi alături de copywriter, fără a fi manager. Ca responsabilităţi enumerăm: stabilirea imaginii, a ideii creative care promovează produsul; coordonarea activităţii designerilor grafici, a fotografilor şi a altor membri ai echipei; crearea conceptului de produs, alături de copywriter.

Joburi în PR

Un specialist în relaţii publice va acoperi adesea domeniul, fiind capabil nu doar să conceapă comunicate de presă, dar şi să monitorizeze media pentru clienţi sau să stabilească elementele-cheie ale unui eveniment. Un job de specialist PR necesită: capacitatea de a lucra cu oamenii şi abilităţi foarte bune de comunicare; cunoştinţe de bază în vederea redactării şi promovării diverselor materiale de promovare; stabilirea şi dezvoltarea relaţiilor cu clienţii. Pentru a obţine un job ca specialist PR veţi avea nevoie de studii de specialitate, precum comunicare, relaţii publice, jurnalism.

Director de comunicare

Un director de comunicare coordonează departamentul de PR al unei companii. Pentru a ajunge într-un asemenea post trebuie să combinaţi studiile de specialitate cu experienţa. Un master în management şi comunicare vă sporeşte considerabil şansele pentru un job de director de comunicare. Printre responsabilităţi se numără: propunerea şi punerea în practică a strategiei de comunicare şi relaţii publice a companiei; asigurarea comunicării externe şi reprezentarea în relaţiile cu partenerii; propunerea şi implementarea de proiecte de informare; stabilirea şi urmărirea derulării campaniilor PR.
Aptitudinile necesare oricărui job de director de comunicare sunt: abilităţi foarte bune de comunicare scrisă şi verbală, cunoştinţe de design şi producţie publicitare, abilităţi de coordonare şi capacitate de organizare, planificare şi negociere.

Sura:www. Myjob.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS