16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrietenii lui DIP îşi umplu conturile la Rovinari

Prietenii lui DIP îşi umplu conturile la Rovinari

CE Rovinari a semnat, la sfârşitul săptămânii trecute, un contract de împrumut în valoare de 100 de milioane de lei (aproximativ 25 de milioane de euro – n.r.) cu CEC Bank pentru o lucrare efectuată de o firmă apropiată fostului ministru Dan Ioan Popescu.

Banii vor fi utilizaţi pentru realizarea depozitului de zgură şi cenuşă în fluid dens. Gheorghe Daviţoiu, directorul general al Complexului Energetic (CE) Rovinari, a declarat că împrumutul a fost luat pe zece ani: „Perioada pe care se va derula împrumutul este de zece ani, cu un termen de garanţie de trei ani. Banii vor fi folosiţi în crearea unui spaţiu de depozitare, pe un amplasament situat la aproximativ 4,5 km de termocentrală. În acest an, până în luna noiembrie, se vor finaliza lucrările privind fluidul dens corespunzătoare blocurilor energetice nr. 3 şi nr. 6, urmând ca în anul 2011 să înceapă lucrările pentru blocurile nr. 4 şi nr. 5“. Lucrarea este executată de firma Romelectro. Daviţoiu a precizat că suma obţinută va fi suficientă pentru realizarea investiţiei, care este necesară pentru respectarea normelor de mediu impuse de Uniunea Europeană. Romelectro este un grup de firme din Bucureşti, patronat de Viorel Gafiţa, bun prieten cu fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu. Presa centrală a menţionat, în urmă cu doi ani, despre o notă a SRI, în care se spunea că Romelectro se află în cercul de relaţii al lui Dan Ioan Popescu. Grupul Romelectro şi-a mărit spectaculos cifra de afaceri în mandatul lui Popescu, obţinând contracte cu statul în valoare de 370 de milioane de euro. Grupul a mai făcut afaceri la Rovinari. În 2005 a încheiat un contract de preluare de energie termică de la CE fără licitaţie, contract modificat prin mai multe acte adiţionale. Cel care a semnat contractul din partea Complexului, directorul general Ion Pisc, a fost demis în vara lui 2006, după o anchetă a corpului de control din Ministerul Economiei.

Împrumutul pentru lucrarea de desulfurare este ca şi obţinut

Altă investiţie care trebuie realizată tot în vederea respectării condiţiilor de mediu solicitate de Uniunea Europeană este desulfurarea grupurilor de producere a energiei electrice. În acest sens, Eximbank a aprobat săptămâna trecută scrisoarea de garanţie bancară în vederea acordării unui împrumut de la UniCredit Ţiriac, necesar pentru realizarea lucrării. Potrivit directorului general al CE Rovinari, valoarea acestuia va fi de 77 de milioane de euro. „Împrumutul este ca şi obţinut, în urma aprobării scrisorii de garantare. Banii sunt suficienţi pentru realizarea investiţiei“, a precizat Gheorghe Daviţoiu. Prima etapă a lucrării se va încheia în anul 2011, iar procesul de modernizare, în 2013. Investiţia totală se va ridica la suma de 162,7 milioane. Lucrarea este realizată de compania ALSTOM şi SAEM Bucureşti.
CE Rovinari a mai luat o linie de creditare de la BRD – Groupe Société Générale în sumă de 25 de milioane de lei, pe o perioadă de un an, pentru acoperirea unor cheltuieli curente, necesare activităţii de producţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU