17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCE Turceni, în topul marilor poluatori din UE

CE Turceni, în topul marilor poluatori din UE

Complexul Energetic de la Turceni figurează pe locul 29 în lista marilor poluatori din Uniunea Europeană, cu emisii de dioxid de carbon cu mult peste indicatorii acceptaţi în spaţiul UE.

Complexul Energetic de la Turceni, alături de Combinatul siderurgic ArcelorMittal din Galaţi, se află în primii 30 de mari poluatori din Uniunea Europeană. În timp ce societatea din Galaţi ocupă poziţia 28, CE Turceni figurează pe poziţia 29. Statistica a fost realizată de Comisia Europeană, care a luat în calcul nivelul emisiilor de dioxid de carbon în anul 2008. Potrivit datelor CE, Combinatul de la Galaţi a emis anul trecut 7,6 milioane de tone echivalent dioxid de carbon, în scădere cu 22,2% faţă de nivelul de 9,8 milioane de tone din 2007. Totodată, termocentrala din cadrul Complexului Energetic Turceni a produs 7,4 milioane de tone de CO2, cu 9% mai mult ca în 2007, când a emis 6,8 milioane de tone. Conform aceleiaşi surse, cel mai mare poluator din UE a fost centrala termoelectrică Belchatow din Polonia, controlată de compania de stat BOT Elektrownia, cu emisii de 30,9 milioane de tone de CO2, în urcare cu 9%.
Comisia Europeană a concluzionat în raportul pe care l-a făcut public că poluatorii cei mai mari din UE sunt termocentralele pe cărbuni.

Investiţii promise la CE Turceni

Potrivit angajamentelor asumate de România odată cu aderarea la Uniunea Europeană, termocentralele trebuie să realizeze investiţii în domeniul protecţiei mediului, după un calendar cu termene precise. Dacă nu vor fi făcute investiţiile necesare, Complexul Energetic de la Turceni va fi închis, începând cu 1 ianuarie 2012.
Ionel Manţog, director adjunct în cadrul CE Turceni, a declarat că societatea aflată în portofoliul Ministerului Economiei a demarat un program de investiţii de modernizare a grupurilor energetice şi a gropii de cenuşă. Potrivit acestuia, CE Turceni ar putea depăşi termenul de 1 ianuarie 2012 în ceea ce priveşte efectuarea investiţiilor, însă nu cu mai mult de o jumătate de an: „Complexul are în perioada 2009-2011 un program de investiţii stabilit şi este societatea cu cel mai mare volum de investiţii din România. Avem un contract în execuţie de 220 de milioane de euro pentru desulfurare. De asemenea, sunt 120 de milioane de euro pentru transportul cenuşii în fluid dens şi aşteptăm depunerea de oferte, începând cu 30 iulie, în vederea atribuirii contractului. Recent, a fost semnat un contract cu BERD de 170 de milioane de euro pentru modernizarea grupului 6. În ultima etapă urmărim să investim 200 de milioane de euro în modernizarea grupului energetic 3, fie din surse atrase, fie printr-un parteneriat public-privat, precum şi alocarea a 40 de milioane de euro din surse proprii pentru modernizarea carierelor de cărbune. Consider că la 1 ianuarie 2012 vom avea o termocentrală cu patru grupuri modernizate şi avem în vedere o întârziere de şase luni, din cauză că s-a întârziat semnarea contractului de împrumut cu BERD. Am intrat în topul marilor poluatori, dar mai sunt destule ţări înaintea noastră“, a spus Ionel Manţog, director adjunct în cadrul Complexului Energetic de la Turceni, una dintre cele mai mari unităţi poluatoare din Uniunea Europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS