16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriKrugman: Economia mondială va avea un „deceniu pierdut“

Krugman: Economia mondială va avea un „deceniu pierdut“

Lumea a scăpat de a doua mare criză, însă va mai dura cel puţin doi ani până când economia mondială se va redresa complet, a estimat ieri Paul Krugman, câştigător al Premiului Nobel pentru economie, prezent la Kuala Lumpur, relatează AFP, citată de NewsIn.

După ce partea cea mai dificilă a crizei economice a trecut, lumea se confruntă cu o perioadă de stagnare economică durabilă, comparabilă cu „deceniul pierdut“ prin care a trecut Japonia în anii '90, a spus Paul Krugman cu ocazia unui forum internaţional din Kuala Lumpur. „Cum vom ieşi din criză? Răspunsul este unul tehnic –
doar Dumnezeu ştie. Ducem lipsă de modele de urmat“, a precizat Krugman, profesor la prestigioasa Universitate americană Princeton.

„Am avea nevoie să găsim altă planetă unde să exportăm“

În trecut, statele îşi puteau reveni rapid prin intermediul exporturilor, a adăugat Krugman, însă „am avea nevoie să găsim altă planetă unde să exportăm, altfel nu vom putea susţine revenirea economică prin exporturi, în contextul extinderii pe plan mondial a crizei, lucru ce înseamnă că suntem într-o situaţie destul de dificilă“, a spus acesta.
Krugman estimează că este improbabil ca alte soluţii – creşterea cheltuielilor de consum, a investiţiilor companiilor şi revenirea sectorului imobiliar – să poată susţine revenirea economiei americane sau a celei mondiale. „Se pare că am evitat a doua mare criză“, a declarat Krugman, făcând referire la criza economică din 1929. „Sunt convins că o redresare totală nu va putea avea loc pentru cel puţin încă doi ani, posibil mai mult“, a adăugat el.
Krugman a mai subliniat că sistemul financiar trebuie restructurat pentru a se evita apariţia unei noi crize, în acelaşi timp elaborându-se legi eficiente pentru sectorul bancar.
În editorialul de ieri din New York Times, Paul Krugman a arătat că Statele Unite au scăpat de a doua mare criză deoarece Marele Guvern a salvat ţara. „Dar să fie clar: situaţia economică rămâne teribilă“, deoarece SUA au pierdut 6,7 milioane de locuri de muncă de când criza a început, scrie acesta în New York Times. Cu câteva luni înainte, posibilitatea de a cădea într-un abis părea atât de reală, mai susţine laureatul Nobel.
Cel mai important rol pe care trebuia guvernul să-l joace a fost jucat, dar, spre deosebire de sectorul privat, guvernul federal nu a redus cheltuielile când veniturile acestuia s-au prăbuşit, mai scrie Krugman. „În linii mari, guvernul a avut un rol crucial în stabilizarea SUA. Ronald Reagan a greşit: uneori, sectorul privat este problema şi guvernul – soluţia“, susţine acesta.
În vârstă de 55 de ani, Paul Krugman este profesor de economie şi relaţii internaţionale la Universitatea Princeton şi este renumit pentru teoriile sale în domeniul „noului comerţ“ şi al crizelor valutare, fiind considerat unul dintre cei mai influenţi 50 de economişti ai lumii contemporane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII