15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAvioane Craiova, privatizare de toamnă

Avioane Craiova, privatizare de toamnă

Alenia Aeronautica, singura companie care a depus o ofertă de preluare a societăţii oltene, va veni la negocieri după 15 iulie. AVAS explică întârzierea prin probleme în cadrul „negocierilor“, iar consultantul Alenia spune că italienii sunt în concediu.

Guvernul a extins a doua oară, până pe 14 octombrie 2009, mandatul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în ceea priveşte negocierile de privatizare a Avioane Craiova SA, după ce oferta de vânzare a companiei a fost prelungită anterior până la finalul lunii iulie. La începutul acestui an, pachetul majoritar de 80,97% din acţiunile companiei craiovene a fost transferat de la AVAS la Ministerul Economiei (ME), însă privatizarea societăţii oltene fusese reluată în octombrie 2008. În consecinţă, AVAS a primit mandat pentru negocieri, deşi nu mai este proprietara fabricii. Termenele de privatizare au fost prelungite succesiv, până la 31 martie, respectiv 30 iunie.

Motive de amânare

Singura ofertă de preluare a fost depusă de italienii de la Alenia Aeronautica, însă negocierile întârzie din motive discutabile. Potrivit AVAS, „în cadrul procesului de negociere au fost identificate elemente care exced cadrul mandatului acordat, precum angajamente ale statului asumate înainte de 1989, suportarea costurilor generate de distrugerea materialelor Avioane Craiova ieşite din uz, extinderea producţiei societăţii spre capacităţile civile existente sau rezultate ca realizare a investiţiilor la care se va angaja cumpărătorul“. Angajamentele statului român asumate înainte de 1989 se referă la contractul Yu-Rom, prin care ţara noastră şi fosta Iugoslavie fabricau aparatele IAR-93 Vultur – contract întrerupt odată cu embargoul NATO. În incinta fabricii mai există şi acum 37 de fuzelaje care trebuia livrate sârbilor, în valoare de 12 milioane de dolari, susţin oficialii Avioane SA. Până săptămâna trecută însă, oficialii Alenia nici măcar nu veniseră la negocieri.
Fostul ministru al finanţelor, Sebastian Vlădescu, acum consultant pentru Alenia Aeronautica în problema Avioane Craiova SA, afirmă că împotmolirea negocierilor poate fi explicată mult mai simplu. „Există o invitaţie la negociere şi un răspuns al Alenia că vine după 15 iulie să continue negocierile, pentru că nu ştiu care italian din echipă este plecat în concediu“, a precizat Vlădescu.
În prezent, Avioane Craiova se află într-o situaţie economică disperată: a scăpat la mustaţă de insolvenţă şi face cu greu faţă cheltuielilor legate de utilităţi şi salarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII