11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCrescător de şinşile în „Dăbuleni City“

Crescător de şinşile în „Dăbuleni City“

George Popescu, un inginer agronom de 50 de ani, face bani din creşterea şi vânzarea familiilor de şinşile. Îl costă cinci lei pe lună să hrănească un animal, dar încasează 600-800 de euro pe o familie de cinci exemplare. Haina de blană de şinşilă este printre cele mai scumpe din lume.

Animăluţele sunt cât o veveriţă, dar seamănă cu un iepure şi au şi ceva din şobolan. Preferă întunericul, fiind mai mult animale nocturne, iar ziua dorm. Foarte mândru de investiţia sa, George Popescu şi-a transformat demisolul casei din Dăbuleni în crescătorie de şinşile. Are 200 de exemplare şi vinde de câteva ori pe an familiile care ajung la maturitate. Ideea i-a venit pe vremea când era student şi a cumpărat o carte despre creşterea acestor animale. Afacerea propriu-zisă a început-o acum patru ani, când a cumpărat din Ungaria 20 de familii. „Se cresc foarte uşor. Durează maximum o oră pe zi îngrijirea lor. Mănâncă puţin fân şi 30 de grame de concentrate pe zi. Cam un kilogram pe lună. Apa se schimbă la câteva zile şi odată pe săptămână le faci curat. Este o afacere care merge perfect pe perioada de criză“, spune inginerul agronom, care a fost şef la IAS Corabia, desfiinţat în urmă cu câţiva ani. Bărbatul pune suflet în afacerea lui şi se sacrifică pentru animale, dar merită tot efortul: „În casă nu am aer condiţionat, dar lor le-am pus, pentru că nu suportă canicula“.

Valorificarea, pe internet

George Popescu spune că doar două companii din România deţin licenţă de export pentru şinşile, iar acestea achiziţionează animăluţele de la diverşi crescători, destul de numeroşi în vestul ţării. El nu dă pui (al căror preţ ar fi pe piaţă între 13-15 euro), ci vinde pe internet, pe site-uri de vânzări-cumpărări diverse. O familie de patru femele şi un mascul costă între 600-800 de euro şi se pot face două-trei tranzacţii pe an. Deci, îngrijirea animalului costă cinci-şase euro la câteva luni, dar încasezi peste 100 de euro pe exemplar când îl vinzi. Se mai adaugă mici costuri cu electricitatea, pentru că nu suportă canicula, iar iarna trebuie încălzit uşor spaţiul. Profitul este uriaş. „Anul trecut am vândut 40 de familii“, a precizat întreprinzătorul. George Popescu spune că merge vânzarea pe internet, deoarece, peste hotare, pentru fabricarea unei singure haine din blană de şinşilă este nevoie de sacrificarea a 100 de animăluţe. O astfel de haină costă între 6.000 şi 70.000 de euro. În regiunea noastră, mai sunt crescători de şinşile la Craiova, Calafat, Măceşu de Jos, Slatina, şi chiar în Dăbuleni mai este unul, dar cu mai puţine exemplare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII