20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStart ratat la termoizolare

Start ratat la termoizolare

Guvernul a distribuit cele 360 de milioane de lei pentru reabilitarea termică a blocurilor în 2009, adică mai puţin de jumătate din necesarul solicitat până acum de primăriile din România în baza indicatorilor tehnico-economici aprobaţi – 785 de milioane de lei. În dreptul Craiovei – zero lei!

La două luni de la intrarea în vigoare a ultimelor prevederi în domeniul termoizolării, Primăria Craiova nu este înregistrată la guvern cu nici o solicitare de finanţare a lucrărilor de execuţie de către stat – cota de 50%. Asta în condiţiile în care, potrivit Biroului de presă al guvernului, 69 de primării din România primesc în acest an 360 de milioane de lei, sumă oricum mai mică decât jumătate din necesarul solicitat – 785 de milioane de lei. Specialistul municipal în domeniu, Marian Giubelan, şeful Serviciului coordonare asociaţii de proprietari, spune că la Primăria Craiova nu a fost depusă până acum nici o cerere care să poată fi transmisă la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei în vederea finanţării. „Solicitare cu indicatori tehnico-economici aprobaţi înseamnă documentaţia de înscriere în programul de reabilitare termică a asociaţiei de proprietari, expertiza imobilelor pentru termoizolarea cărora asociaţia vrea finanţare, auditul energetic şi eliberarea certificatului de performanţă energetică, avizele şi acordurile, proiectarea etc. La primărie nu a sosit până acum nici o astfel de documentaţie, deşi noi am transmis aproape tuturor asociaţiilor de proprietari formularele şi cerinţele noilor norme metodologice“, a spus Marian Giubelan. Acesta este de părere că solicitările la care fac referire reprezentanţii guvernului nu au putut fi întocmite în cele două luni care au trecut de la intrarea în vigoare a normelor de aplicare a Ordonanţei nr. 18 din 2009, privind creşterea performanţei energetice a blocurilor. „Practic, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, este imposibil ca, în câteva săptămâni, să fie elaborate toate actele menţionate. Cred că primăriile s-au grăbit să depună cererile în această perioadă, indiferent când au fost aprobate documentaţiile tehnico-economice, fiindcă s-a modificat schema de finanţare – 50% – statul, 30% – bugetul local, 20% – asociaţia de proprietari“, a arătat Marian Giubelan. Numai că, fireşte, la Primăria Craiova nu au fost depuse documentaţii nici până la apariţia reglementărilor din 2009. În afară de cele două din 2007, pentru care guvernul a alocat cota de 33% din valoarea de execuţie, conform vechilor prevederi. Una dintre cauze poate fi şi faptul că auditul, expertiza şi proiectarea trebuie plătite de locatari, în cazul în care primăria nu alocă bani din buget. Iar, până acum, la Craiova nu au fost cuprinse în buget astfel de sume.

Decizie de bloc

În vreme ce termoizolarea pe banii statului este înăbuşită de hârtii, proceduri şi lipsa banilor în bugetul local, craiovenii îşi izolează de zor apartamentele fără autorizaţie, audit, expertiză sau proiect. Lucrări care pot asigura un randament termic semnificativ, admit specialiştii, dar nu vor fi niciodată luate în calcul la eliberarea certificatului energetic, la evaluarea apartamentului ş.a.m.d. Marian Giubelan spune că, în multe dintre cazurile în care locatarii sunt totuşi de acord să suporte o parte din cheltuielile pentru termoizolarea după proiect şi cu finanţare de la stat şi din bugetul local, asociaţia nu poate trece de pasul cel mai important: adunarea generală a proprietarilor pentru aprobarea înscrierii în program şi a obţinerii documentaţiilor preliminare. „Craiovenii ar trebui să ştie că, în cazuri de urgenţă, iar reabilitarea termică a unor blocuri construite acum 40 de ani poate fi considerată urgenţă, adunarea generală poate fi convocată pentru fiecare bloc. Nu este nevoie de membrii celorlalte blocuri din aceeaşi asociaţie. Locatarii dintr-un bloc pot decide singuri să-şi reabiliteze imobilul“, a afirmat Giubelan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII