24.4 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriScad vertiginos dobânzile la depozite

Scad vertiginos dobânzile la depozite

În ultimele luni, băncile au redus drastic dobânzile la produsele de economisire, de la 14-15% la 8,5%-9,5% pe an, iar tendinţa este de scădere. Se numără pe degete băncile care oferă 16% pe an pentru banii persoanelor fizice. Câştigă bine cine şi-a constituit deja depozite la procente mari de dobândă.

Dobânzile pe care le plătesc băncile pentru depozitele bancare ale populaţiei au tendinţa clară de reducere în ultimele luni. Dacă la sfârşitul anului 2008 majoritatea băncilor practicau dobânzi de 15%-16% pe an (la lei) sau chiar de 17%, în prezent, acestea au scăzut semnificativ, până la 13-14% pe an sau chiar la 8,5%, în cazul câtorva unităţi bancare.

Bancă mare, dobândă mică

Băncile importante de pe piaţa românească au început să scadă dobânzile la depozitele constituite de populaţie în moneda naţională. Necesitatea de finanţare, respectiv de atragere de lichidităţi din partea acestor unităţi bancare, nu mai este la fel de mare ca la sfârşitul lui 2008, spun specialiştii, motiv pentru care au redus semnificativ dobânzile. Bancherii de la băncile mari spun că, totuşi, clienţii lor sunt atraşi de notorietatea instituţiei, de brand şi nu neapărat de procentul de dobândă. În acelaşi timp, unii reprezentanţi ai băncilor sunt de părere că între o bancă mai mică, dar care are o dobândă mare la depozite, şi o bancă de notorietate, mulţi o vor alege pe aceasta din urmă. Alţii sunt de părere că toate depozitele de până la 50.000 de euro sunt garantate, astfel că fiecare decide la ce bancă îşi plasează economiile, iar în acest caz cine constituie un depozit pe termen scurt va fi atras de dobânda mai mare pusă la dispoziţie de băncile mici.
În acelaşi timp, la băncile mici se ţine cont de un coeficient de risc.
„Brandul băncii, stabilitatea acesteia, existenţa ei de atâta vreme pe piaţă atrag clienţii, chiar dacă dobânda este mai mică. Dobânda are în componenţă un indice de risc şi cu cât dobânda este mai mare, cu atât riscul va fi mai mare. Clientul cumpără şi factorul de risc odată cu dobânda, chiar dacă este vorba despre dobânda la depozite. Eu cred că la băncile mari dobânda mai mică arată stabilitate a băncii“, susţine un bancher din cadrul BCR.
„Este alegerea clientului la ce bancă îşi face depozitul, dar oamenii trebuie să ştie că dobânda reflectă nevoia de finanţare a băncii, nevoia de lichidităţi. Raiffeisen are o dobândă corectă pentru acest moment. La noi se modifică săptămânal dobânda la depozite, în funcţie de necesităţi. Cei care au creat deja depozite cu o dobândă fixă trebuie să ştie că nu vor fi modificări ale contractelor“, susţine un bancher din cadrul Raiffeisen Bank.
 
BNR: Dobânzile vor mai scădea

Directorul filialei doljene a Băncii Naţionale a României (BNR), Gheorghe Gherghinescu, spune că băncile care afişează dobânzi mai mari au mai multă nevoie de lei, de lichidităţi. „Mă aştept ca dobânzile la depozite să scadă şi mai mult, după ce BNR a redus dobânda de referinţă la 9,5% şi asigură finanţarea băncilor. Aşteptarea mare este la dobânzile la credite. Acolo ar trebui să scadă dobânzile“, a precizat Gheorghe Gherghinescu.  

Cât câştigi la un depozit de 5.000 de lei

În funcţie de ofertele băncilor, GdS a calculat care este dobânda efectivă la un depozit pe care o persoană îl constituie la una dintre băncile enumerate. Am selectat bănci cu dobândă mică, medie şi maximă. Fără a scădea comisionul de retragere numerar (care este, în general, de 0,5% din sumă), observăm că dobânda variază cu 40-100 de lei de la o bancă la alta. În tabelul următor se observă cum creşte dobânda în funcţie de procentele oferite de bănci pentru 5.000 de lei, pe o perioadă de trei luni.
1. Raiffeisen Bank (9,25% pe an) – dobânda este de 115,6 lei
2. Piraeus Bank (12,75% pe an) – dobânda este de 159,4 lei
3. Libra Bank (14,15% pe an) – dobânda este de 176,8 lei
4. Bancpost (16% pe an) – dobânda este de 200 de lei

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU