23.9 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriAvioane Craiova, prinsă între privatizare şi lichidare

Avioane Craiova, prinsă între privatizare şi lichidare

AVAS a acordat o ultimă şansă de privatizare, pentru ca italienii de la Alenia Aeronautica să facă o ofertă definitivă de preluare a societăţii. Surse apropiate negocierilor susţin că italienii vor societatea fără datoriile la stat – de cinci milioane de euro şi fără pretenţiile sârbilor pe contractul Yu-Rom, de 9-10 milioane de euro.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a decis săptămâna trecută să prelungească termenul de valabilitate al ofertei pentru Avioane Craiova SA până pe 1 iunie, pentru a da posibilitatea italienilor de la Alenia Aeronautica să facă o ofertă finală de preluare a societăţii. „AVAS înţelege necesitatea Alenia Aeronautica de a dispune de timpul necesar depunerii ofertei finale, îmbunătăţite şi irevocabile, şi de aceea a decis să acorde un nou răgaz ofertantului, respectând hotărârea de guvern care a mandatat AVAS să încheie privatizarea până pe 30 iunie 2009“, se spune în comunicatul AVAS. Autoritatea „a decis să acorde acest ultim termen de doar 15 zile, având în vedere, pe de o parte, situaţia economico-financiară a societăţii, care nu mai permite noi amânări, şi, pe de altă parte, interesul crescut al salariaţilor pentru finalizarea contractului, trecerea societăţii în proprietate privată şi crearea premiselor pentru dezvoltarea ei“. De asemenea, AVAS menţionează că pe 7 mai instituţia a solicitat Alenia Aeronautica depunerea ofertei finale.

Datoriile, problemă delicată

Aşa după cum am mai relatat în GdS, surse apropiate negocierilor spun că au apărut dificultăţi de natură juridică: italienii sunt interesaţi de litigiul contractului Yu-Rom, de producerea avioanelor IAR – 93 Vultur, în care partea sârbă ar avea pretenţii de 9-10 milioane de euro. De asemenea, reprezentanţii Alenia s-au interesat de posibilitatea datoriilor la stat ale Avioane SA, în valoare de cinci milioane de euro. „Au cerut un punct de vedere şi îl vor primi după ce notificăm Comisia Europeană. Suntem o ţară europeană şi nu putem face altfel“, spunea la vremea respectivă despre această problemă Aurel Cazacu, preşedintele CA al societăţii. În ceea ce priveşte litigiul cu sârbii, acesta a afirmat: „Când preiei, preiei activul şi pasivul, şi litigiile. Există un dosar la AVAS legat de această problemă. Îl vor primi şi vom negocia“. Vineri au avut loc noi discuţii despre aceste probleme. Radu Costaşuc, directorul general al societăţii, spune că administratorii au luat o decizie interesantă. „Am avut şedinţă de CA şi AGA, în care am discutat problemele financiare ale societăţii, inclusiv cele legate de contractul Yu-Rom. Am decis în unanimitate scoaterea Alenia din cauză, în sensul ca guvernul să preia riscul litigiului. Să vedem însă cine de la guvern ne poate da o asemenea hârtie. În ceea ce priveşte datoriile, orice se va face în domeniul acesta se va cere acceptul de la Bruxelles“. Deşi mandatul AVAS expiră pe 30 iunie, oferta poate fi prelungită aproape o jumătate de an. Problema este că fabrica nu mai rezistă atât din punct de vedere economic. „Furnizorii de utilităţi ne terorizează să plătim datoriile. Ne aşteptăm în orice moment să rămânem fără utilităţi. Nici autorităţile nu ne-au ajutat aşa cum ne aşteptam. Este vorba de peste 650 de locuri de muncă“, a spus liderul sindical, Victor Peţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU