20.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPiaţa bate supermarketul

Piaţa bate supermarketul

Craiovenii iau cu asalt pieţele, în căutare de legume şi fructe proaspete. Preţurile mai mici, dar mai ales produsele considerate mai sănătoase înclină balanţa în defavoarea marilor magazine.

„Toate la un leu, toate la un leu“, aşa îşi îmbia ieri o comerciantă din Piaţa Centrală cumpărătorii, în timp ce aranja pe tarabă legăturile de ceapă şi usturoi, salata verde, mărarul şi pătrunjelul. Maria Bălaşa, din Işalniţa, cultivă legume şi le vinde la piaţă. „Acum, primăvara, se cumpără mai bine“, a spus femeia. Din cauza crizei financiare şi a faptului că în supermarketuri preţurile sunt mult mai mari, craiovenii preferă să-şi cumpere din piaţă legumele şi fructele de sezon. La mare căutare sunt varza nouă, care costă 1,20 lei kilogramul, dovleceii, care se vând cu trei lei kilogramul, roşiile româneşti – 4,50 lei/kg, căpşunele –
7 lei/kg -, ca să nu mai vorbim de salată cu un leu bucata, şi ridichi, un leu legătura. Mărarul, pătrunjelul şi leuşteanul se dau „trei la leu“. În ceea ce priveşte preţurile, părerile sunt împărţite. Unii craioveni preferă piaţa pentru că, spun ei, pot obţine un preţ mai mic decât cel afişat de vânzător. „Întotdeauna îmi fac cumpărăturile în piaţă. Nu aţi văzut cum sunt legumele din magazine? Cu ce or fi ele tratate? Nici cele din piaţă nu sunt cultivate de ţărani, că majoritatea sunt precupeţi care cumpără de la angrosişti. Dar măcar verdeţurile astea de primăvară le găseşti la ţărani proaspete şi sănătoase“, a spus Costel Niţă, care îşi cumpărase un kilogram de castraveţi cu 2,50 lei. Cei mai frecvenţi cumpărători în pieţe sunt pensionarii, cei cu venituri mici, dar şi cei care preferă legumele şi fructele autohtone.

Supermarketurile, o alternativă

Legumele şi fructele din supermarketuri au un aspect mai frumos. Aduse din diverse colţuri ale lumii, acestea fac concurenţă produselor din piaţă şi mai ales celor autohtone. Dar în această perioadă nu mai sunt aşa de căutate ca în sezonul rece. Craiovenii care trec pe la standul cu legume şi fructe sunt clienţi fideli ai supermarketurilor. Nu au timp de pierdut pe la tarabe şi nici nu-i interesează să obţină un preţ mai bun. „Venim o dată pe săptămână la cumpărături. Nici eu, nici soţul meu nu avem prea mult timp la dispoziţie şi preferăm să ne facem cumpărăturile din supermarket. Îmi aleg produsele care îmi sunt necesare. Pot spune că sunt mulţumită de produsele pe care le-am cumpărat de aici, iar preţul este acceptabil, atâta timp cât mi-l permit“, a afirmat Anca Marinescu, contabilă la o firmă craioveană. Şi deţinătorii de carduri preferă marile magazine. Iar un leu, doi în plus faţă de preţul pe care l-ar plăti în piaţă nici nu mai contează. La supermarket, un kilogram de mere costă între 2,99 şi cu 6,70 lei, iar ardeiul – care în piaţă costă 6,00 lei – aici se poate cumpăra cu preţuri între 7,99 şi 11,99 lei.
La raionul de brânzeturi, în hala din piaţă poţi alege dintre mai multe produse la preţuri mult mai mici. Aici, un kilogram de brânză de vacă este 7 lei, iar unul de oaie – 20 de lei. În supermarket, cel mai mic preţ este de 8,99 lei pe kilogram, ajungând la unele produse la 38,99 lei/kg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII