33.6 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriMai bine soldat decât şomer

Mai bine soldat decât şomer

În condiţiile crizei de locuri de muncă din ultimele luni, tot mai mulţi tineri aleg să urmeze cariera militară. Printre ei se află chiar absolvenţi de studii superioare care, pentru că nu-şi găsesc de lucru în meseria lor, se mulţumesc cu un salariu de soldat de 1.000 – 1.200 de lei.

Biroul de Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Zonal (CMZ) Craiova desfăşoară, în această perioadă, activitatea de recrutare atât pentru şcolile militare, cât şi pentru încadrare ca soldaţi şi gradaţi voluntari. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a scos la concurs în această primăvară 1.489 de locuri de soldaţi şi gradaţi voluntari, dintre care 291 pentru cei cu stagiul militar satisfăcut. Pentru Craiova există doar 27 de locuri de soldat sau gradat voluntar.

Candidaţi cu sau fără stagiu militar

În perioada 2 martie – 24 aprilie are loc recrutarea candidaţilor. Cei care sunt interesaţi de o carieră militară şi vin să se intereseze la Centrul Militar Zonal (CMZ) Craiova despre demersurile pe care trebuie să le facă primesc o listă cu documente în vederea întocmirii dosarului. Totodată, trebuie să-şi facă o fişă medicală, făcând în acest sens mai multe analize medicale la Spitalul Militar.
După ce şi-au completat dosarele, candidaţii urmează să susţină o testare psihologică, o probă sportivă complexă şi un interviu, în perioada 30 martie – 8 mai, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare din Alba Iulia. Cei declaraţi admişi pe baza punctajelor obţinute în urma analizării dosarului şi a probelor susţinute la Alba Iulia vor fi repartizaţi în perioada 11 – 15 mai, în limita locurilor disponibile, de către Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza. La repartizare se va ţine cont de cele cinci opţiuni – referitoare la garnizoana, arma şi specialitatea pe care şi-o doresc – pe care le-au trecut pe fişa de înscriere.
Candidaţii repartizaţi pe locuri încep pe 10 iunie modulul de pregătire militară. Este vorba despre un program de patru luni pentru cei fără stagiu militar satisfăcut, respectiv doar două luni pentru cei care au făcut armata.

Solicitări în creştere

Potrivit cadrelor militare de la CMZ Craiova, din ce în ce mai mulţi tineri se arată interesaţi de o carieră în armată. „Se constată o creştere simţitoare a solicitărilor pentru angajare pe filiera de soldaţi-gradaţi voluntari în această sesiune de recrutare, faţă de sfârşitul anului trecut“, a precizat lt. col. Mariana Peca, şef Birou Informare – Recrutare în cadrul CMZ Craiova.
Poate deveni soldat voluntar orice tânăr cu vârsta între 18 şi 26 de ani, care a absolivit cel puţin zece clase. Cu toate acestea, nu puţini sunt cei care vor să devină soldaţi, deşi au absolvit o facultate. „Aceştia motivează de cele mai multe ori ideea unei profesii sigure, dar şi lipsa locurilor de muncă în meseria pentru care s-au pregătit“, explică lt. col. Peca.
„Eu doresc să devin soldat pentru că ar fi un loc de muncă sigur, dar şi pentru că am făcut zece ani de handbal şi îmi place ideea de muncă în echipă, aşa cum e în armată“, a declarat Alexandru Şania, un tânăr craiovean venit la recrutare.
Câteva dintre condiţiile generale pe care tinerii trebuie să le îndeplinească pentru a urma o carieră militară sunt: să aibă cetăţenie română şi domiciliul stabil în România de cel puţin şase luni, la data începerii anului de învăţământ/cursului/programului de formare; să fie apt medical şi să aibă o dezvoltare fizică armonioasă; să aibă un comportament moral în societate; să nu fi fost condamnat penal şi să nu fie în curs de urmărire penală sau de judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni; să nu facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice, iar dacă face parte, să declare că, după admiterea în instituţia militară de învăţământ, va renunţa la această calitate; să nu facă parte din organizaţii interzise de legislaţia română şi să nu fie membru al unor organizaţii incompatibile cu regulile, activităţile şi atribuţiile specifice profesiei militare etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII