27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSprijin pentru producătorii agricoli

Sprijin pentru producătorii agricoli

Opt producători agricoli din judeţul Olt, care au abatorizat carcase de porcine şi au livrat ouă la unităţi speciale de procesare, au beneficiat luna trecută de susţinere financiară de aproximativ 1.200.000 de lei.

Mai mulţi fermieri din judeţul Olt au beneficiat luna trecută de susţinerea financiară care se acordă în sectorul zootehnic. Potrivit evidenţelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Olt, suma pe care au solicitat-o producătorii agricoli a fost de 1.192.864 de lei, aceasta fiind cerută de fermierii care au abatorizat carcase de porci, au livrat ouă la centrele de consum sau au livrat miere la unităţi de procesare specializate. „În cazul fermierilor care livrează porci la abatoare autorizate sanitar-veterinar, sprijinul financiar diferă în funcţie de carcasele porcinelor abatorizate. Astfel, acestea se împart în clasele E şi U. Pentru clasa E, valoarea sprijinului este de 120 lei/carcasă, iar pentru clasa U, de 100 de lei. Potrivit evidenţelor noastre, patru beneficiari au solicitat sprijinul pentru 6.498 de carcase de porcine clasa E, şi 517 din clasa U. Suma totală alocată acestora a fost de 831.460 de lei“, a spus purtătoarea de cuvânt a APIA Olt, Corina Grecea.
Trei beneficiari au solicitat ajutorul financiar care se acordă pentru livrarea ouălor către centrele speciale de colectare, sortare şi marcare. Aceştia au livrat peste 7.200.000 de ouă şi au primit 0,05 lei/bucată.

O singură solicitare din partea apicultorilor

Dacă pentru sectorul zootehnic la Centrul Judeţean APIA, au fost înregistrate în ultima perioadă, mai multe solicitări, în ceea ce priveşte sectorul apicol, numai un singur producător a depus la instituţie dosarul pentru acordarea sprijinului financiar. Persoanele fizice, care livrează miere unităţilor de procesare specializate autorizate sanitar-veterinar, pot solicita banii acordaţi de stat după 30 de zile de la data livrării. „Un singur apicultor a solicitat sprijin financiar pentru 13 familii de albine. Ajutorul bănesc acordat pentru o singură familie de albine este de 20 de lei“, a mai spus Grecea. Guvernul a aprobat, la sfârşitul anului trecut, şi alte tipuri de susţinere financiară acordată fermierilor. Statul mai dă bani pentru carcasele de bovine (100 lei/carcasă), carne de pasăre – pui broiler (1,6 lei/bucată), precum şi pentru îmbunătăţirea calităţii şi igienei laptelui de vacă destinat procesării pentru atingerea standardelor de calitate din Uniunea Europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS