16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSediu european pentru studenţii la Drept

Sediu european pentru studenţii la Drept

Clădire nouă realizată pe patru niveluri, întinsă pe 10.000 de metri pătraţi, cu pasaje din sticlă, terenuri de sport, parcări, fast-food cu mâncare asigurată de Casa Universitarilor, investiţie care se ridică la aproximativ jumătate din bugetul actual al Craiovei, sunt ideile cuprinse în proiectul de construire a noului sediu al Facultăţii de Drept. Bugetul de criză nu poate afecta această investiţie, deoarece este realizată din fonduri europene.

Sutele de tineri care aleg să urmeze Dreptul la Facultatea „Nicolae Titulescu“, din cadrul Universităţii din Craiova, vor avea în numai trei ani un nou sediu, modern, unic în zona Olteniei. Acesta se va întinde pe o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi, pe actualul teren de sport din curtea Facultăţii de Mecanică. Şi cum orice instituţie de învăţământ modernă presupune şi construirea unei biblioteci cu săli de lectură şi volume de carte la standarde internaţionale, în locul cantinei de la Mecanică, locaţie care în prezent găzduieşte o firmă de catering, dar şi un club de noapte, va fi înfiinţată noua bibliotecă europeană. Pe lângă clădirea centrală a facultăţii, complexul instituţiei de învăţământ va mai cuprinde două terenuri de sport şi o sală de sport acoperită.

Săli de curs, bibliotecă, laboratoare pentru studenţi, birouri pentru profesori

Detaliat, proiectul este grandios, însă rămâne de văzut dacă va fi dus la bun sfârşit în numai trei ani, aşa cum plănuiesc mai-marii Universităţii din Craiova. „Prin proiect se urmăreşte amenajarea unui corp pentru bibliotecă, la demisol situându-se o minitipografie, un depozit de carte, patru birouri pentru profesori, patru grupuri sanitare. La etaj vor fi amenajate biblioteca, o librărie, o arhivă, un birou pentru bibliotecari şi unul de informaţii, opt birouri pentru profesori şi două grupuri sanitare“, a menţionat Dan Claudiu Dănişor, decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative. Corpul destinat spaţiilor curriculare presupune extinderea clădirii cu biblioteca, legătura între ele făcându-se prin intermediul unei pasarele. La demisol, studenţii vor beneficia de o sală de sport cu vestiare separate, dar şi de saună şi două grupuri sanitare. La parter vor fi un vestiar, grupuri sanitare, un depozit pentru materiale de sport, un balcon şi un birou de pază care va asigura şi servicii de recepţie şi informaţie. Tot la parter sunt prevăzute şi trei săli de curs a câte 100 de locuri, două cu câte 60, două birouri pentru profesori, trei birouri secretariat, un grup sanitar pentru femei şi unul pentru bărbaţi. La etajul întâi vor fi amenajate o aulă cu 300 de locuri, cinci birouri pentru profesori, un birou secretariat, două săli de curs a câte 100 de locuri, cinci cu câte 30, o terasă circulabilă, un spaţiu destinat recreării şi petrecerii timpului liber pentru studenţi, respectiv un cafe-fast-food, unde vor fi servite mâncăruri asigurate de Casa Universitarilor, la preţuri accesibile tuturor studenţilor. Etajul al doilea va cuprinde două săli a câte 100 de locuri, două cu câte 60 şi două cu câte 30, birouri pentru profesori, traducători, secretariat, un laborator de informatică juridică, dar şi două terase. La etajul al treilea, pe lângă cele opt săli de curs, studenţii vor beneficia de birouri, dar şi de laboratoare de criminalistică şi medicină legală. Etajul al patrulea este destinat reprezentanţilor facultăţii, care vor beneficia de o sală de consiliu, iar decanul va avea la dispoziţie propriul birou, dotat cu punct sanitar. În plus, la acest etaj mai sunt prevăzute un oficiu, patru prodecanate, două secretariate, şapte birouri pentru profesori, unul pentru şcoala doctorală, trei pentru şefii de catedre, dar şi o terasă.

Investiţie de peste 20 de milioane de euro

Toate aceste lucruri figurează în proiectul reprezentanţilor Facultăţii de Drept, ce a câştigat finanţare europeană, bani care vor sosi în curând. Cheltuielile pentru viitorul sediu al unităţii de învăţământ craiovean se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro, din care 14 milioane sunt fonduri europene nerambursabile. „În urmă cu un an, am început redactarea proiectului pentru construirea noului sediu al Facultăţii de Drept. Anul acesta am primit vestea cea mare, proiectul a fost declarat conform, eligibil şi, în consecinţă, a primit şi finanţare. 14 milioane de euro vor fi asigurate din fonduri europene, care sunt nerambursabile, contribuţia proprie fiind de numai 3%, alţi 3% reprezentând TVA-ul… Pe 26 februarie 2009 am lansat proiecţia tehnică a proiectului, iar în maximum o lună şi jumătate ar trebui să îl avem, ca pe 10 iunie să îl putem semna la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. În prezent, proiectul a trecut de faza administrativă şi a eligibilităţii economice şi tehnice şi se află în faza de depunere a proiectului tehnic, ce se va finaliza şi preda pe 8 mai 2009, urmând a fi semnat contractul de finanţare“, a mai spus Dan Claudiu Dănişor.

Proiect european 

Proiectul „Reabilitare campus universitar complex mecanică-lucrări de schimbare de destinaţie a cantinei în bibliotecă, extindere clădire pentru asigurarea de spaţii de învăţământ şi facilităţi conexe“, din Craiova, strada Calea Bucureşti, este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII