16.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGorjul, legat de Autostrada Sudului

Gorjul, legat de Autostrada Sudului

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii împreună cu Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) au organizat sâmbătă în staţiunea Rânca, din judeţul Gorj, o masă rotundă în care s-au discutat proiecte importante, precum Autostrada Sudului, drumurile din Oltenia şi posibile noi trasee.

Ministrul transporturilor şi infrastructurii, Radu Berceanu, s-a întâlnit la staţiunea Rânca, din Gorj, cu senatori şi deputaţi PSD şi PD-L, precum şi cu primari ai reşedinţelor de judeţ din Gorj, Dolj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea. Potrivit ministrului, întâlnirea a avut scopul de a realiza o „unitate a autorităţilor din Oltenia pentru promovarea proiectelor şi pentru atragerea investitorilor, ceea ce înseamnă ridicarea nivelului de trai“.
Berceanu a spus că se încearcă identificarea metodelor şi proiectelor care să fie promovate în zona Olteniei. „Am încercat să identificăm acele metode şi proiecte care să fie promovate prin efortul tuturor, al PSD, PNL, PD-L, sau al persoanelor care nu sunt implicate în politică. Am discutat despre proiectele de infrastructură, despre Autostrada Sudului. În prezent, suntem în faza de studiu de traseu, adică exact pe unde va trece aceasta. În 2010, poate, vor începe lucrări legate concret de construcţia acestei autostrăzi, care, probabil, vor dura trei-patru ani. Nu avem banii necesari să reparăm toate drumurile. Ţinem cont de priorităţi. Cunosc drumurile din zona Olteniei, nu sunt mulţumit, dar… nu am o baghetă magică. Nu este nimeni vrăjitor să repare toate drumurile dintr-odată“, a declarat Radu Berceanu.

Un nou traseu prin Defileul Jiului

Ministrul transporturilor a vorbit în cadrul mesei rotunde şi despre proiectul unui posibil nou traseu prin Defileul Jiului, altul decât cel actual. Ideea ministrului face parte din găsirea unor alternative pentru infrastructura actuală prin realizarea de tuneluri, poduri, viaducte, astfel încât să se asigure condiţii optime de realizare a transportului pe drumuri şi cale ferată. „Am discutat chiar şi despre alt traseu prin Defileul Jiului, altul decât cel actual, care ar urma să fie reparat. O idee foarte interesantă este cea legată de realizarea unui traseu cu foarte multe tuneluri şi viaducte, iar acesta să fie realizat de companiile miniere care disponibilizează utilaje, oameni din subteran şi care ar putea să lucreze aici. Este o chestiune de perspectivă, e prima discuţie. Noi (ministerul – n.r.) o să dăm drumul la un studiu de fezabilitate de modificare a traseului prin Defileul Jiului“, a declarat Radu Berceanu.

Mulţumiţi de discuţii

Marin Condescu, preşedintele FNME, s-a declarat mulţumit de discuţii: „Cel mai important lucru este că încep parlamentarii din Oltenia să conştientizeze că au în administrare politică una dintre cele mai bogate regiuni în resurse şi că trebuie făcut ceva ca, din cele 10.000 de miliarde de lei care se duc la bugetul statului, să se întoarcă o parte şi în realizarea de alternative economice, şi în infrastructură, şi în crearea de noi locuri de muncă“.
Senatorul Toni Mihai Greblă, şeful Comisiei Juridice din Senat, principalul susţinător al proiectului Autostrada Sudului, a declarat că întâlnirea de la Rânca a adus foarte multe lucruri bune: „În primul rând, dorinţa tuturor de a pune umărul pentru ca infrastructura judeţului Gorj să fie realizată astfel încât să creăm premisele dezvoltării alternative. În al doilea rând, este vorba de acceptarea ca principiu a legării rapide a Gorjului de Autostrada Deva – Arad şi în sud, de Autostrada Bucureşti – Calafat – Severin – Timişoara. Acesta va fi proiectul cel mai important care va pune premisele realizării tuturor celorlalte proiecte“.

Haos pe drumul Ţânţăreni – Târgu Jiu

În opinia senatorului Toni Mihai Greblă, sunt necesare discuţii cu constructorul care lucrează la modernizarea tronsonului de drum Ţânţăreni – Târgu Jiu. „Tronsonul ar trebui să fie realizat într-un termen mai scurt. Avea termenul de realizare – august 2009. Este nevoie de o calitate mai bună a lucrărilor, de o ordine mai mare, căci acum este o harababură pe tot tronsonul. În 2009 suntem în continuarea tuturor proiectelor“, a spus Greblă.
Sâmbăta viitoare este foarte posibil ca la Rânca să aibă loc o nouă întâlnire, de data aceasta, între reprezentanţii FNME şi cei ai Ministerului Economiei. Este aşteptat şi ministrul Adriean Videanu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII