15.1 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFermierii din Olt vor banii europeni

Fermierii din Olt vor banii europeni

După aproximativ o lună de când Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) a dat startul la depunerea cererilor pentru plata pe suprafaţă, subvenţie care se acordă în sectorul agricol, 15.106 fermieri din Olt au depus dosarele la centrele locale ale Agenţiei din judeţ. Potrivit evidenţelor Centrului Judeţean al APIA, cele mai multe cereri – 3.516 – au fost depuse de fermierii arondaţi la centrul din Corabia. La cel din Slatina au solicitat banii europeni 2.622 de fermieri. Cele mai puţine cereri – 114, au fost primite la centrul judeţean. „Pentru această perioadă, au fost programaţi să depună cererile pentru plata pe suprafaţă 18.153 de fermieri, însă, potrivit datelor centralizate de Agenţie, până în prezent, au venit pentru a depune documentaţia numai 15.106“, a declarat purtătoarea de cuvânt a APIA, Corina Grecea.
Fermierii din Olt au termen de depunere a cererilor până pe 15 mai. După expirarea acestei perioade, agricultorii mai pot depune solicitări până pe 9 iunie, dar, în acest caz, ei vor fi nevoiţi să suporte penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
Beneficiarii acestei măsuri pot fi, după caz, persoanele fizice şi/sau cele juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul. Subvenţia europeană se acordă pentru exploataţiile agricole care au o suprafaţă de cel puţin un hectar şi sunt formate din parcele agricole cu suprafaţa de minimum 0,3 hectare. Cei 15.106 fermieri au solicitat banii pentru 70.321 ha teren arabil şi 4.814 ha păşune.
Anul trecut, aproximativ 49.000 de agricultori din Olt au depus dosare pentru plata pe suprafaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS