18.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStaţiunea Pomicolă Târgu Jiu, preluată de UCB

Staţiunea Pomicolă Târgu Jiu, preluată de UCB

Staţiunea Pomicolă din Târgu Jiu a fost preluată, prin lege, de Universitatea „Constantin Brâncuşi“ (UCB).

Staţiunea Pomicolă Târgu Jiu a intrat în patrimoniul UCB, printr-o lege apărută în urmă cu câteva zile. Universitatea de stat din Târgu Jiu a preluat sediul unităţii agricole, mai multe clădiri, terenuri în suprafaţă totală de 180 de hectare, mai multe heleşteie şi 30 de angajaţi. Adrian Gorun, rectorul UCB, a spus că baza materială este degradată şi că instituţia de învăţământ superior va încerca să acceseze fonduri europene pentru modernizarea spaţiilor şi creşterea randamentului terenurilor: „Vom încerca mai mult să întocmim proiecte de finanţare pe fonduri europene, pentru că, în prezent, universitatea nu dispune de fondurile necesare realizării unor investiţii, întrucât sunt alte lucrări pentru care s-au aprobat de mai mult timp fondurile pentru demararea investiţiilor“. Staţiunea Pomicolă dispune de terenuri în două localităţi: Frasinu şi Bălăneşti. Potrivit conducerii de învăţământ superior, terenurile vor fi cultivate în continuare şi producţia agricolă nu va înceta. „Nu va fi înstrăinat nimic din baza materială, pentru că ne este interzis prin lege. Activitatea de producţie agricolă nu va înceta. Dorim chiar o relansare a acestei activităţi. Vom face, în perioada următoare, o analiză a situaţiei culturilor. Cred că va fi nevoie de întinerirea culturilor existente“, a precizat Adrian Gorun.

Vor să înfiinţeze Facultate de Inginerie Horticolă

Rectorul Adrian Gorun a precizat că doreşte să înfiinţeze la Staţiunea Pomicolă o Facultate de Inginerie Horticolă. Printre cei 30 de angajaţi ai Staţiunii sunt şi patru cercetători care pot fi încadraţi la universitate: „Sunt patru cercetători de gradul I, doctoranzi, care sunt echivalentul profesorilor universitari. Aceştia ne pot ajuta în activitatea didactică“.
În cadrul Staţiunii Pomicole mai sunt angajaţi tehnicieni, muncitori şi personal TESA.
Staţiunea Pomicolă nu mai poate fi afectată de retrocedarea terenurilor pentru că acest proces s-a încheiat. „Nu mai sunt revendicări, pentru că procesul de retrocedare s-a încheiat“, a menţionat Adrian Gorun.

Conducerea UCB se teme de datoriile unităţii

Conducerea universităţii de stat din Târgu Jiu se teme de datoriile pe care le-ar putea avea Staţiunea Pomicolă. Rectorul Adrian Gorun spune că, până în prezent, are cunoştinţă de restanţe care nu depăşesc 700.000 de lei: „Nu ar fi o problemă achitarea acestor datorii, dar sper să nu mai existe şi altele. În orice caz, vom încerca să facem o reeşalonare a datoriilor existente“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS