18.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriElectroputere, fără director general

Electroputere, fără director general

Suedezul Olof Westman se retrage din CA şi renunţă şi la conducerea fabricii din motive de sănătate, anunţă oficialii societăţii. Aflată în dificultăţi financiare, Electroputere vrea să amâne rambusarea datoriilor de peste 52 de milioane de euro către stat şi comunitatea locală.

Electroputere Craiova SA a convocat ieri Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) pentru data de 27 aprilie, când acţionarii sunt chemaţi să discute probleme delicate privind restructurarea societăţii. Pe ordinea de zi a şedinţei se află un punct referitor la aprobarea unui plan pentru restructurarea Electroputere, vizând în principal gajarea, închirierea, desfiinţarea unora dintre unităţile societăţii (secţii, fabrici), precum şi eventualele disponibilizări sau constituirea unor firme noi. O noutate este renunţarea lui Olof Westman la calitatea de membru al CA.
Directorul adjunct al societăţii, Cornel Nica, a declarat că Westman nu s-a mai întors din Suedia de la sfârşitul anului trecut. „Are 71 de ani şi probleme de sănătate. A anunţat că se retrage“, a lămurit Nica situaţia.
În ultima perioadă, s-au vehiculat disponibilizări din cauza crizei de 300-1.000 de salariaţi şi dezafectarea a 40 din cele 60 de hectare pentru închirieri de concesiuni, însă planul de restructurare nu este formulat până în prezent, susţin oficialii.

Primăria taie în carne vie

Una dintre problemele Electroputere SA o constituie lipsa capitalului în perioada de criză şi creditorii care bat în poartă. De departe, cel mai mare creditor este statul român, care are de recuperat, conform site-ului ANAF, 49,3 milioane de euro. Statul poate oricând să pună sub sechestru activele Electroputere pentru neplata datoriilor, cu toate că societatea olteană plăteşte în fiecare lună sume infime în raport cu creanţa. „Plătim în funcţie de încasări. Numai luna trecută am plătit două milioane de lei“, a mai spus Cornel Nica.
Tot directorul afirmă că reprezentanţii patronilor de la Al Arrab Contracting Company (ACC) fac demersuri pe lângă statul român pentru amânarea sau eşalonarea datoriilor, având în vedere criza. Păsuirea nu ar fi posibilă fără acordul UE. În schimb, Primăria Craiova pare decisă să taie în carne vie. „Nu putem să păsuim oamenii neserioşi. Ce să facem, să ne salutăm cu marii datornici şi să-i jupuim tot pe cei mici? Ori îi păsuim pe toţi, ori pe nici unul, pentru că aşa este în economia de piaţă. Dacă nu plătesc până pe 31 martie, îi executăm silit“, a declarat Ioan Văcariu, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Craiova. Potrivit acestuia, societatea datorează primăriei 12 milioane de lei (aproximativ trei milioane de euro). Municipalitatea a pus sechestru pe baza sportivă a firmei, pe care urmează s-o scoată la licitaţie pentru recuperarea banilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII