25.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriŞoselele din Olt, un dezastru

Şoselele din Olt, un dezastru

Reţeaua de drumuri din Olt dă bătăi de cap tuturor participanţilor la trafic. Faptul că arterele rutiere judeţene sunt un dezastru este recunoscut chiar de preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu. Acesta a admis că „nu avem un tronson de drum judeţean bun de la un capăt la altul, ci numai porţiuni scurte reabilitate“. El vrea să schimbe politica în privinţa modului în care se alocă banii pentru infrastructura rutieră şi susţine că în mandatul său refacerea drumurilor se va efectua pe toată lungimea lor şi nu doar pe porţiuni. În prezent, potrivit lui Stănescu, din cei 1.022 de kilometri de drumuri judeţene din Olt, 300 km sunt balastaţi. Preşedintele CJ Olt susţine că situaţia se va schimba radical la finalul mandatului său, pentru că „fără infrastructură rutieră nu avem nimic“, iar drumurile sunt un punct prioritar pe agenda sa.
Mai rea decât situaţia şoselelor judeţene este însă cea a celor comunale, care se întind pe 630 de kilometri. „Dacă la cele judeţene avem şi porţiuni reabilitate, la cele comunale nici vorbă. S-au mai făcut investiţii, dar insuficiente, pentru că sunt prea multe probleme de rezolvat la această categorie“, a adăugat preşedintele CJ Olt.

Reabilitări cu bani europeni

Acesta susţine că singurele soluţii pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere o reprezintă proiectele care pot beneficia de finanţare europeană, iar CJ Olt a făcut paşi importanţi pentru atragerea banilor UE, pentru că a semnat deja două contracte, în valoare de aproximativ şapte milioane de euro, pentru reabilitarea a 40 de kilometri de drumuri judeţene. Este vorba de un contract de şase milioane de euro pentru refacerea în termen de doi ani şi jumătate a DJ 604, pe o distanţă de 38 de kilometri, între Cilieni, Vişina Nouă, Vădastra şi Bucinişu, şi de unul de 1,5 milioane de euro, semnat chiar săptămâna trecută, pentru „reabilitarea şi modernizarea DJ 648 la Vitomireşti“, pe o distanţă de 2,8 kilometri.
CJ Olt pregăteşte semnarea în două luni a unor noi contracte pentru reabilitarea DJ 643, de la limita judeţului Dolj până la Balş, şi a DJ 677, de la limita cu judeţul Vâlcea până la Piatra-Olt. Este posibil însă ca aceste două proiecte, în valoare totală de 11 milioane de euro, să nu poată fi puse în practică prea curând fără o suplimentare a fondurilor de la nivelul Regiunii Sud-Vest Oltenia. Asta, pentru că suma alocată până în 2013 de UE pentru reabilitarea drumurilor în Regiunea S-V Oltenia a fost acoperită integral de contractele de finanţare semnate în perioada aprilie 2008 – martie 2009 şi aflate în implementare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU