15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCE Craiova scapă temporar de penalizare

CE Craiova scapă temporar de penalizare

Procedura de infringement pentru depăşirea termenelor de conformare pe mediu nu mai poate fi declanşată înainte de 2011-2012. Complexul ar putea avea probleme cu finanţarea bancară, din care sunt previzionate să fie atrase aproximativ 160 de milioane de euro.

Complexul Energetic (CE) Craiova a scăpat de pericolul declanşării împotriva sa a procedurii de infringement din cauza nerespectării termenelor de conformare pentru realizarea investiţiilor de ameliorare a condiţiilor de mediu. Potrivit Monicăi Mateescu, directoarea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) Craiova, termenul intermediar de conformare nu reprezintă un pericol din acest punct de vedere. „Conform legislaţiei europene, termenele finale de conformare sunt 2011-2012. Noi aveam nişte termene intermediare, dar prelungirea acestora nu va duce la declanşarea procedurii de infringement, în cazul în care cel final va fi respectat“, a precizat Mateescu.
La rândul său, directorul general al CE Craiova, Constantin Bălăşoiu, spune că pot apărea întârzieri din cauza depăşirii termenelor de execuţie, dar nu şi a celor de licitaţii şi achiziţii: „Avem în derulare două investiţii a căror valoare se ridică la 70 de milioane de euro. Ele au ca termen de finalizare sfârşitul lui 2009. Pot apărea decalări din cauza execuţiei, dar nu şi din punct de vedere al respectării termenelor de organizare a licitaţiilor pentru achiziţii. În al doilea rând, noi avem în program reabilitarea şi modernizarea blocului nr. 7, pentru care ne-am fixat ca termen-limită sfârşitul anului 2008. Nu este nici o problemă însă, atâta timp cât ne încadrăm în termenul final 2011-2012“. Potrivit lui Bălăşoiu, probleme ar putea apărea şi în ceea ce priveşte finanţările de investiţii din credite bancare, în actualele condiţii de criză. „În două luni şi jumătate trebuie să organizăm licitaţia pentru instalaţia de desulfurare şi sperăm să nu avem surprize“, a mai spus directorul.
CE Craiova trebuie să facă investiţii de mediu de peste 400 de milioane de euro, din care aproximativ 160 de milioane sunt previzionate să fie asigurate din credite bancare. Una dintre alternativele finanţării consta în listarea unui pachet de 15% din capitalul social pe Bursă, însă, în condiţiile actuale de criză economică, nici aceasta nu pare o soluţie. „Ce să listăm? Şi unde? În condiţiile actuale de criză, riscăm să dăm acţiunile de pomană“, a spus Constantin Bălăşoiu. Potrivit unui studiu efectuat de compania Deloitte, complexul ar valora cel puţin 600 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS