15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024

Buget de criză

„Portofelul“ Doljului va fi mult mai gol decât anul trecut, numeroşi primari din judeţ fiind nevoiţi să renunţe la investiţii, pentru că abia le vor ajunge banii pentru salariile propriilor angajaţi.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat ieri că bugetele primăriilor din Dolj, dar şi cel al judeţului vor fi mult mai mici decât anul trecut.
Potrivit noilor reguli de împărţire a sumelor de la buget, primarii care nu s-au obosit să strângă în anii precedenţi taxele şi impozitele de la cetăţeni vor primi în acest an cele mai mici bugete. De vină ar fi chiar ei, pentru că – uneori din motive electorale – n-au insistat pentru încasarea taxelor şi impozitelor.
„Sumele au fost grav afectate faţă de anii precedenţi din cauza faptului că primarii şi aparatul primăriilor nu au colectat taxele de la cetăţeni. Practic, pentru că oamenii au fost lăsaţi în pace, fie pentru că a fost campania electorală, fie pentru că mai merge şi aşa, s-a ajuns la o situaţie foarte gravă, în care sumele încasate la bugetele locale sunt în proporţie de 20-50% faţă de totalul sumelor datorate, ceea ce afectează foarte grav rezultatul final“, a spus ieri Prioteasa, într-o conferinţă de presă.

Investiţii mai restrânse

Bugetele locale în acest an vor fi atât de mici, încât primarii abia vor avea cu ce să-şi plătească propriii angajaţi, nici vorbă de eventuale investiţii, avertizează Prioteasa.
„În această săptămână facem tot felul de scenarii în legătură cu bugetul. Avem foarte multe variabile cu care lucrăm. Pe de-o parte, trebuie să asigurăm buna funcţionare a primăriilor care nu au venituri complementare. Pe de alta, trebuie să asigurăm cel puţin o parte de finanţare pentru cei care au câştigat proiecte şi au semnat contracte. Nu în ultimul rând, trebuie să avem discuţii cu instituţiile din subordinea consiliului judeţean, unde trebuie făcută o reducere drastică a cheltuielilor“, a explicat preşedintele CJ Dolj.
Ion Prioteasa a mai spus că, în ciuda bugetului mult mai mic decât anul trecut, Consiliul Judeţean Dolj va avea şi în acest an investiţii mari, „însă nu ne vom mai disipa forţele, ci, în primul rând, vom finaliza ce am început“.
Principalele obiective din lista de investiţii pe anul în curs ar fi drumul de la Lăcriţa la Coşoveni şi cel de la Craiova, prin Breasta, până la limita cu judeţul Mehedinţi, dar şi finalizarea lucrărilor la şoseaua Craiova-Segarcea. „Am siguranţa că în acest an vom avea bani şi pentru şoseaua ocolitoare a Băileştiului, să ne concentrăm şi pe drumul de la Craiova la Cârna, iar pe programul transfrontalier vom mai aborda cel puţin unu-două drumuri, plus alte trei din credit extern“, a menţionat Ion Prioteasa.
Se adaugă pe lista investiţiilor şi renovarea celor două policlinici de stomatologie din Craiova, cu bani din fondul de rulment al CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII