27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProtocol între FNME şi patronatele din minerit şi energie

Protocol între FNME şi patronatele din minerit şi energie

Federaţia Naţională Mine-Energie, reprezentanţii Ministerului Economiei şi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale au semnat sâmbătă, la Rânca, un protocol ce vizează principalele direcţii de acţiune în domeniul politicilor energetice în Oltenia.

Sindicatele şi patronatele din minerit şi energie s-au întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute la Rânca, unde au semnat un protocol de colaborare în ceea ce priveşte politicile pe termen scurt şi mediu în sectoarele minier şi energetic. Obiectivul întâlnirii a fost stabilirea unei strategii unitare a mineritului şi energiei pe bază de cărbune în Bazinul Minier Oltenia. Simpozionul a fost organizat de Federaţia Naţională Mine-Energie (FNME), condusă de Marin Condescu, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexurile Energetice de la Rovinari, Turceni şi Craiova, CET Govora, RAAN Mehedinţi şi CNH Petroşani.
Ministerul Economiei a fost reprezentat de secretarul de stat Alexandru Pătruţi, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANMR), de preşedintele Gelu Mărăcineanu, fiind, de asemenea, prezenţi la întâlnire senatori şi deputaţi din Gorj (Toni Greblă – PSD, Ion Ruşeţ – PD-L) Vâlcea şi Mehedinţi. Directorii unităţilor amintite au prezentat, în prima parte a dezbaterilor, situaţia economică în care se găsesc unităţile pe care le conduc şi au solicitat sprijin guvernamental pentru depăşirea crizei economice, dar şi îmbunătăţirea cadrului legislativ care reglementează activitatea în domeniile minier şi energetic.
 
Probleme cu exproprierile

Una dintre problemele identificate este legată de proprietarii de terenuri agricole şi silvice care nu au fost încă puşi în posesie de Comisiile locale de aplicare a legilor fondului funciar. De asemenea, proprietarii terenurilor aflate în apropierea exploatărilor miniere au pretenţii exagerate în ceea ce priveşte sumele pe care le solicită pentru pământurile ce trebuie expropriate. Anumiţi oameni solicită chiar angajarea în minerit pe diferite posturi, pentru a renunţa la pământ în favoarea exploatărilor miniere. Alţi deţinători de case doresc strămutarea unor imobile care nu se află în perimetrele de exploatare. Sindicatele FNME au cerut reprezentanţilor Ministerului Economiei şi ai ANMR acordarea tuturor licenţelor de exploatare pentru perimetrele solicitate. S-au mai luat în dezbatere problema dezechilibrului financiar existent între Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin, precum şi lipsa fondurilor pentru a asigura lucrările de mediu la unităţile din minerit şi energie, care în următorii ani riscă să se închidă, pentru că nu mai funcţionează în parametrii din Uniunea Europeană.

Protocol în şase puncte

La finalul discuţiilor, Federaţia Naţională Mine-Energie, directorii societăţilor convocate, precum şi reprezentanţii ANRM şi ai Ministerului Economiei au semnat un protocol privind modul de rezolvare a problemelor dezbătute. Părţile au convenit să fie stabilită, în mod cert, cantitatea de lignit ce va fi exploatată pe toată perioada de valabilitate a strategiei energetice naţionale. Potrivit Protocolului din 14 martie, până la sfârşitul acestei săptămâni, fiecare agent economic producător de energie electrică şi termică din Oltenia va stabili necesarul minim de consum de lignit pentru perioada 2009-2011, ce va fi comunicat Ministerului Economiei. La rândul său, ministerul condus de Adriean Videanu va sprijini realizarea şi punerea în execuţie a contractelor comerciale încheiate între SNLO şi producătorii de energie electrică şi termică din Oltenia.
La punctul 2 al Protocolului se menţionează faptul că Ministerul Economiei şi ANRM vor sprijini, cu ajutorul unor comisii de lucru, societăţile energetice şi miniere din Oltenia să obţină extinderea perimetrelor actuale şi concesionarea altora noi, conform solicitărilor din 2007 şi 2008.
Punctul 3 propune amendarea Legii minelor în ceea ce priveşte valabilitatea licenţelor de exploatare, precum şi declararea lucrărilor miniere de exploatare a zăcămintelor de lignit – lucrări de interes naţional. Totodată, alt obiectiv stabilit este modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 116 din 2006, privind protecţia socială acordată disponibilizaţilor colectiv de la societăţile statului, în sensul prelungirii actului normativ până pe 31.12.2012.
Punctele 4 şi 5 din Protocolul de la Rânca se referă la reanalizarea de către ministerele de resort a modului de alocare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru sectorul energetic, respectiv prezentarea în termen de zece zile de către unităţile din minerit şi energie a stadiului lucrărilor în domeniul respectării legislaţiei de mediu.
Ultimul punct asupra căruia au convenit părţile se referă la rezolvarea blocajului financiar dintre SNLO şi RAAN prin compensarea cu obligaţiile către bugetul de stat ale RAAN şi SNLO. Protocolul a fost încheiat în nouă exemplare, câte unul pentru fiecare parte prezentă la discuţii, acesta fiind semnat de toţi participanţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS