11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSC BEST nu renunţă la creanţele SNLO

SC BEST nu renunţă la creanţele SNLO

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia nu poate să scape de intermediarul SC BEST Recuperare Creanţe SRL din Alexandria, angajat, în schimbul unor onorarii enorme, să recupereze creanţele celui mai mare producător de cărbune din ţară.

 

Patronii SC BEST Recuperare Creanţe SRL sunt de negăsit de conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), care vrea să rezilieze contractul cu firma angajată să îi recupereze creanţe de 128 de milioane de lei. De la începutul acestui an, SNLO a transmis două adrese către SC BEST Recuperare Creanţe SRL, în care le solicita administratorilor firmei să renunţe de bună voie la contract, însă, până în prezent, nu a primit nici un răspuns. Directorul Societăţii Lignitului, Daniel Burlan, a declarat că a încercat de mai multe ori în ultimele săptămâni să îi contacteze pe reprezentanţii SRL-ului din Alexandria, însă aceştia sunt de negăsit. Interesant este că, în acest an, SC BEST Recuperare Creanţe SRL nu a virat nici un ban în conturile producătorului de lignit, fiind chemat în instanţele de judecată de datornicii SNLO, care contestă onorariile exagerate, în valoare de un milion de lei, pe care recuperatorul le-a solicitat prin intermediul unor notificări.

Şi-au făcut-o cu mâna lor

La sfârşitul anului trecut, fosta conducere a SNLO, reprezentată, între alţii, de Eugen Davidoiu, a cesionat către SC BEST Recuperare Creanţe SRL, înfiinţată în acelaşi an, creanţe în valoare de 128 de milioane de lei. Contractele de cesiune au fost încheiate pentru patru debitori ai Societăţii Lignitului, care de mulţi ani nu îşi mai plăteau datoriile pentru cărbunele ce le fusese livrat. Este vorba de Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Mehedinţi şi CET-urile din Oradea, Arad şi Braşov, furnizori de agent termic şi apă caldă către populaţie. Întâmplător sau nu, nici unul dintre contractele încheiate pentru fiecare creanţă nu este prevăzut cu vreo clauză unilaterală de reziliere din partea proprietarului creanţelor, respectiv Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, în cazul în care unitatea ar fi fost nemulţumită de ritmul recuperării debitelor. Astfel, producătorul de cărbune din Oltenia se vede pus în situaţia ingrată de a nu putea renunţa la contracte şi de a aştepta mulţi ani pentru ca SC BEST să îi recupereze datoriile. Singurul punct din contracte de care conducerea Societăţii Lignitului se poate lega pentru a le cere socoteală recuperatorilor este cel care menţionează faptul că SC BEST va vira mai întâi creanţele, ulterior urmând să îşi oprească onorariile. Recuperatorul şi-a oprit însă comisioane încă de la primele debite încasate.

În prezent, s-a ajuns în situaţia neverosimilă ca unul dintre debitorii Societăţii Naţionale a Lignitului, CET Arad, cu toate că şi-a plătit integral datoria către furnizorul său, să ajungă în instanţă să se judece cu SC BEST pentru a nu-i plăti onorariile cerute: „La Arad s-a ajuns în situaţia în care cei de acolo să găsească resurse să ne achite integral datoria, fără ca banii să mai treacă pe la recuperator. În baza notificării, SC BEST îşi cere onorariile aplicate la creanţă. Or, dacă ei nu mai au datorii la noi, de ce să le mai plătească onorarii celor de la BEST? Acum se judecă să scape de comision. Pentru CET Braşov termenul este 5 martie – la instanţa din Braşov, la care ne vom prezenta şi noi să ne susţinem cauza. Am înţeles că la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) se negociază o reeşalonare a plăţilor, dar noi vrem banii cât mai repede, iar dacă nu plătesc, vrem să se calculeze penalităţile legale de întârziere. Dacă vor face acest lucru, vom da în judecată BEST pentru că ne vom considera prejudiciaţi. Am tot încercat să luăm legătura cu cei de la BEST, dar nu dăm de ei în nici un fel", a precizat Daniel Burlan. Poliţia Gorj derulează o anchetă în acest caz, autosesizându-se în urmă cu o lună şi jumătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS