25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVodafone România, amendată cu 7.000 de lei pentru spam prin SMS

Vodafone România, amendată cu 7.000 de lei pentru spam prin SMS

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a sancţionat operatorul Vodafone România cu amendă contravenţională de 7.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor referitoare la trimiterea de comunicări comerciale nesolicitate. În luna februarie, ANSPDCP a efectuat o investigaţie la Vodafone România în urma primirii unei plângeri prin care se semnala o posibilă încălcare a dispoziţiilor Legii nr. 677/2001, se arată într-un comunicat al instituţiei publicat pe propria pagină web.
„Astfel, petentului i se transmiseseră mesaje promoţionale pe numărul de telefon mobil, deşi la încheierea contractului îşi exprimase dorinţa de a nu primi astfel de mesaje. În controlul realizat de autoritate s-a constatat că petentul îşi exercitase şi dreptul de opoziţie prevăzut de Legea nr. 677/2001, faţă de primirea prin SMS-uri a respectivelor mesaje“, se precizează în comunicat. Articolul 12 din Legea nr. 506/2004 interzice efectuarea de comunicări comerciale prin utilizarea unor sisteme automate de operare, care nu necesită intervenţia unui operator uman, prin fax ori prin poşta electronică sau prin orice altă metodă care foloseşte serviciile de comunicaţii electronice destinate publicului, fără consimţământul prealabil al destinatarului.
„În consecinţă, autoritatea a constatat săvârşirea contravenţiei de nerespectare a prevederilor referitoare la trimiterea de comunicări comerciale nesolicitate din Legea nr. 506/2004 şi a sancţionat operatorul cu amendă contravenţională în cuantum de 7.000 de lei“, se arată în comunicat.
În 2007, ANSPDCP a mai sancţionat Vodafone România cu amendă în cuantum de 1.000 de lei pentru săvârşirea contravenţiei de prelucrare nelegală de date personale, precum şi cu amendă în cuantum de 5.000 de lei pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute de articolul 13 din Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice. Vodafone România este al doilea operator local de telecomunicaţii mobile, cu 9,65 milioane de clienţi la finalul anului 2008.

Cosmote şi Urban&Asociaţii, sancţionate

Al treilea mare operator de comunicaţii mobile de pe piaţa locală, Cosmote România, a fost amendat, la sfârşitul anului trecut, cu suma de 6.000 de lei pentru comunicări comerciale nesolicitate pe telefonul mobil, de tip spam, a declarat Alina Savoiu, şefa biroului juridic şi comunicare din cadrul ANSPDCP, citată de www.standard.ro. Potrivit oficialului autorităţii de supraveghere, utilizatorul reclamant s-a adresat companiei Cosmote România pentru a nu mai primi mesaje publicitare pe telefonul mobil, dar operatorul a continuat să-i trimită comunicări comerciale. În luna martie 2008, Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii (ANC) a aplicat pentru prima oară în România o amendă pentru trimiterea de e-mail-uri de tip spam, companiei Urban&Asociaţii, care a fost sancţionată cu 1.000 de lei.

Andreea STOICA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII