12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFişe fiscale pe bandă rulantă

Fişe fiscale pe bandă rulantă

Pentru prima dată în ultimii ani, firmele nu s-au mai călcat în picioare în ultima zi de depunere a fişelor fiscale ale angajaţilor. Angajatorii au mers din timp la Fisc să-şi depună declaraţiile, pentru că anul acesta – în premieră – ANAF a dat publicităţii din timp aplicaţia despre depunerea fişelor fiscale.

Peste 1.300 de angajatori doljeni care aveau obligaţia depunerii fişelor fiscale către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj au întârziat peste termenul legal de depunere, care a expirat ieri. Până ieri-dimineaţă, 9.041 de angajatori se deplasaseră la Fisc pentru a depune fişele fiscale ale angajaţilor, din totalul de 10.400 de angajatori care aveau această obligaţie legală.
„Aici intră şi persoane fizice şi persoane juridice care au avut calitatea de angajatori, iar fişele fiscale se depuneau pentru toţi angajaţii care au înregistrat venituri din salarii sau asimilate salariilor în anul 2008“, a spus Viorica Buică, şef Serviciu Registru Contribuabili şi Declaraţii Fiscale Persoane Fizice din cadrul DGFP Dolj.  

Programul informatic a civilizat angajatorii

Pentru prima dată în ultimii ani, nu au mai fost mulţi angajatori care să depună declaraţiile cu pricina pe ultima sută de metri. Ei au venit din timp la ghişee.
„Am venit cu emoţii mari. Mă aşteptam să fie aglomeraţie, dar văd că este liber. Noi am întârziat până în ultima zi de depunere pentru că suntem o firmă care ţine contabilitatea la mai multe societăţi şi am aşteptat ca acestea să-şi definitiveze fişele fiscale ale angajaţilor“, a spus Constanţa Popa, jurist la o societate craioveană.
O explicaţie ar fi şi aceea că „anul acesta angajatorii au venit mai din timp cu declaraţiile pentru că programul informatic a fost disponibil mai devreme pe internet şi la noi la Finanţe, iar firmele au avut timp să proceseze datele şi să-şi facă dischetele“, a precizat Viorica Buică. Fiscul mai ia în calcul şi declaraţiile trimise prin Poştă până pe 2 martie. Firmele care nu au depus în termen declaraţiile cu fişa fiscală 1 şi fişa fiscală 2 riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei.

Cozile s-au mutat la alte ghişee

Dacă la ghişeul destinat fişelor fiscale părea că totul este aproape civilizat, doi metri mai încolo contribuabilii se buluceau în jurul orei 10.30. Zeci de persoane stăteau la coadă la ghişeul de somaţii.
„Am primit o somaţie şi am venit să văd ce se întâmplă, că eu ştiu că nu am nimic de plată. Chiar dacă e aglomerat, stau până mi se rezolvă“, a spus Georgeta M., din Craiova.
„Sunt mai multe persoane la acele ghişee pentru că sunt multe somaţii transmise, iar oamenii vin să şi le rezolve“, a motivat angajata Fiscului. Aglomeraţie era şi la ghişeul de înmatriculări auto (unde se înregistrează cererile). Chiar dacă ghişeele au fost deschise şi sâmbătă, şi duminică, doar 14 persoane au depus cereri pentru calcularea taxei pe poluare. Ieri, zeci de persoane solicitaseră decizii la Fisc, pentru a-şi înmatricula maşinile.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII