13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBugetul SNLO a fost aprobat de Ministerul Economiei

Bugetul SNLO a fost aprobat de Ministerul Economiei

Direcţia Financiară din cadrul Ministerului Economiei a aprobat bugetul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), care prevede reducerea personalului cu aproximativ 500 de salariaţi.
 
Ministerul Economiei a aprobat bugetul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia pentru anul 2009. Conform documentului, care de acum are avizul instituţiei căreia i se subordonează Societatea Lignitului, pe parcursul acestui an vor fi trimişi acasă aproximativ 500 de salariaţi. În actualul buget sunt prevăzute şi salarii compensatorii pentru minerii care vor pleca de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Fiecare ortac care va depune o cerere de disponibilizare va primi integral suma de 29.000 de lei, într-un cont personal. De asemenea, salariaţii care îndeplinesc condiţiile de pensionare, dar care mai au un an sau doi până să iasă normal la pensie vor primi pe lângă suma de 29.000 de lei şi un salariu mediu pe economie timp de 22 de luni. După cum a declarat directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, câteva sute de angajaţi s-au arătat interesaţi să plece din minerit şi să beneficieze de plăţile compensatorii.

Majoritatea provin din subteran

Potrivit aceleiaşi surse, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia va transmite în această lună Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj o situaţie cu disponibilizările pe care le va face în acest an. „Am hotărât la nivelul conducerii SNLO să comunicăm o cifră de 600 de concedieri, pentru a ne atinge ţinta noastră care este între 400 şi 500 de disponibilizaţi. Bugetul este aprobat în forma pe care am trimis-o noi, cu cele aproximativ 500 de concedieri. Considerăm că ne vom atinge ţinta, mai ales că deja avem 240 de salariaţi care îndeplinesc condiţiile obligatorii şi vor beneficia de sumele compensatorii şi salariul mediu timp de 22 de luni – probabil undeva sub 1.000 de lei. Odată cu bugetul au fost aprobate şi fondurile care le vor fi acordate celor disponibilizaţi. Mai sunt aproximativ 200 de angajaţi care nu îndeplinesc condiţiile, dar care vor să plece şi să beneficieze de suma de 29.000 de lei. Încercăm ca din minele de subteran să fie cei mai mulţi“, a declarat Daniel Burlan.

Mina Zegujani a trecut la EMS Motru

Începând cu această lună, activitatea de subteran la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a fost reorganizată. De la 1 martie, Mina de subteran Zegujani a trecut de la Exploatarea Minieră Mehedinţi la Exploatarea Minieră Subteran Motru, unde se mai află Minele Lupoaia şi Ploştina. Măsura a fost luată pentru a avea un control centralizat al activităţii minelor de subteran, din perspectiva închiderii acestui sector.
„Am stabilit ca după disponibilizările din acest an, salariaţii din sectorul subteran să scadă de la 1.300 la 900. Şi prin disponibilizare şi prin reorganizare. Noi deja am început să transferăm salariaţi din subteran la carierele de suprafaţă. În această săptămână vor fi redistribuiţi în cariere 136 de mineri din subteran. Trebuie să diminuăm cheltuielile cu subteranul pentru că sunt mai mari decât veniturile. Mina Zegujani va fi închisă în 2010. Aici sunt în prezent 348 de mineri şi vor rămâne după disponibilizări şi reorganizare 170. La minele de subteran din Gorj, respectiv cele de la Motru – Lupoaia, Ploştina şi la sediul administrativ 910 mineri. Lucrările de închidere a Minei Lupoaia vor începe în 2012, iar la Ploştina – începând cu 2013“, a precizat Daniel Burlan, directorul SNLO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS