22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii vor putea solicita sprijinul pe suprafaţă

Doljenii vor putea solicita sprijinul pe suprafaţă

A început numărătoarea inversă pentru demararea campaniei de depunere a cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă. Pentru a beneficia de acest ajutor, fără penalităţi, fermierii trebuie să depună o singură solicitare la sediile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în perioada 2 martie – 15 mai 2009. Aducerea cererii de plată în intervalul 15 mai – 9 iunie va determina penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. „APIA va transmite fiecărui fermier care a mai depus solicitare în anii precedenţi o invitaţie privind data la care este programat să vină cu cererea de plată şi este important ca aceasta să fie respectată atât pentru eficientizarea campaniei, cât şi pentru evitarea de către fermieri a penalităţilor“, se arată într-un comunicat emis de APIA.

Cine poate beneficia de acest ajutor?

Beneficiarii acestui sprijin pot fi persoanele fizice şi juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar va fi acordat celui care lucrează suprafaţa respectivă.
Condiţia principală de eligibilitate este ca exploataţiile pentru care se solicită sprijinul să aibă cel puţin un hectar şi să fie formate din parcele agricole cu suprafaţa de minimum 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de 0,1 hectare. „Pentru campania 2009, România beneficiază de o alocaţie financiară de 618,1 milioane de euro pentru plata unică pe suprafaţă (SAPS), ceea ce reprezintă aproximativ 71 de euro pentru un hectar“, se arată în comunicatul emis de APIA.

Ce cuprind schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă?

Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă cuprind:
– plata unică pe suprafaţă (SAPS);
– plăţile naţionale directe complementare (PNDC);
– schema de plată separată pentru zahăr;
– schema de plată pentru culturi energetice;
– plăţile tranzitorii pentru tomatele destinate procesării;
– plăţile compensatorii pentru zonele defavorizate;
– plăţile de agromediu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII