IMM-urile din Oltenia au accesat în 2008 aproape un milion de lei din fondurile naţionale. Comparativ cu anii trecuţi, se observă o scădere a interesului pentru acest tip de fonduri.
După ce în anii trecuţi întreprinzătorii din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest „Oltenia“ erau pe locul I sau II la nivel naţional, între regiuni, la accesarea de fonduri prin programele naţionale finanţate de la bugetul de stat, în 2008 lucrurile s-au schimbat. „În 2008, în Oltenia au fost atraşi aproximativ 941.000 de lei (din care 56% în Dolj). Între restul regiunilor ne situăm pe la mijloc“, a declarat Radu Mirea, directorul executiv al Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) Craiova. Potrivit acestuia, trecerea de la locurile I şi II (ocupate în perioada 2005-2007) la mijlocul clasamentului este cauzată, în principal, de faptul că programul cel mai atractiv (cel de investiţii) prin care se puteau obţine finanţări substanţiale (până la 50.000 de euro) a fost retras, rolul lui fiind preluat de programele de finanţare prin fondurile europene (linii de finanţare pe POS CCE – Programul Operaţional Sectorial: Creşterea Competitivităţii Economice). „În zona noastră, nu este un interes prea mare pentru sumele mici“, a spus Radu Mirea.
Neseriozitatea şi lipsa banilor au micşorat suma atrasă
Dintre programele naţionale finanţate de la bugetul de stat anul trecut, cel mai solicitat a fost „Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă“. Suma totală atrasă de olteni prin acest program s-a ridicat la 435.537 de lei. Volumul finanţării ar fi putut fi însă mult mai ridicat. „S-au înscris 56 de persoane, au fost depuse 32 de dosare, dintre care au fost contractate 13 şi finanţate 11 (opt în Dolj)“, a spus Radu Mirea. Altfel spus, au fost finanţate doar aproximativ 19% din solicitările iniţiale. „Mulţi nu tratează cu seriozitate subiectul (s-au înscris on line, fără să ia în considerare o finalitate a acestei acţiuni). Altă cauză ar fi reprezentată de priorităţile pe care le au oamenii de afaceri (unii uită documentele pe care trebuie să le aibă)“, a adăugat Mirea, care nu exclude nici posibilitatea răzgândirii. La acestea se adaugă lipsa banilor – sistemul de plată e de tip decont, astfel că, dacă nu şi-au făcut investiţiile, chiar dacă au obţinut contractele, nu şi-au primit banii.
Aceste elemente au intervenit şi în cazul celorlalte programe de finanţare derulate de OTIMMC. La „Programul pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii prin fonduri în limita sumelor plătite pentru profitul brut reinvestit“, de exemplu, s-au înscris 21 de firme, au fost depuse 15 dosare şi au fost contractate şi finanţate 11 (dintre care cinci în Dolj), cu o valoare totală de aproximativ 261.000 de lei. La fel şi în cazul „Programului naţional multianual pe perioada 2002-2011 pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului“, pentru care au fost cinci înregistrări on line, cinci dosare, dintre care trei au fost contractate şi doar unul (în valoare de 6.848 de lei) finanţat (din Dolj).
Potrivit informaţiilor primite de la OTIMMC Craiova, dacă bugetul se aprobă la 1 martie, probabil că programele pentru 2009 se vor lansa la sfârşitul lunii aprilie. Comparativ cu 2008, valoarea acestora ar putea fi mai mare cu 40%. În plus, e posibil să fie lansate programe noi, dintre care unul de inovare (statul să suporte taxele OSIM; cursuri de instruire).
Locul II la accesarea de fonduri prin POS
Pentru schema de finanţare „Sprijin financiar de până la 920.000 de lei pentru investiţii pentru IMM“ (din POS CCE), grantul total aprobat până la această dată pentru Oltenia este de 17.808.376,57 de lei. „Această sumă poziţionează Oltenia pe locul doi în clasamentul regiunilor de dezvoltare, cu 26 de proiecte (din 175) aprobate“, a spus Radu Mirea, care a explicat că 21 dintre acestea sunt din Dolj, ceea ce face ca judeţul să fie pe locul I la nivel naţional atât ca număr de firme, cât şi ca valoare a grantului obţinut.