18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMai multe posturi vacante în străinătate

Mai multe posturi vacante în străinătate

Dacă la începutul anului, numărul de locuri de muncă puse la dispoziţia românilor în reţeaua Eures era de doar 26, în prezent a crescut de 22 de ori, ridicându-se la câteva sute.

Numărul de locuri de muncă vacante disponibile în reţeaua Eures a ajuns la 577. „Această creştere se datorează celor 504 locuri de muncă postate de angajatorii din Danemarca“, a declarat Alina Ghercioiu, inspector în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. 500 dintre acestea sunt pentru lucrători în agricultură (recoltare căpşune, mazăre, ceapă, dovleci, alte legume), iar selecţia se va face în România (la Slatina şi Slobozia), la sfârşitul lunii martie. Pentru munca depusă, veniturile vor varia, în medie, între 10 şi 15 euro/oră. Condiţia principală este să fie eficienţi. „Recoltatul căpşunelor şi mazării se plăteşte întotdeauna în funcţie de cantitatea culeasă – 0,8-0,9 euro/kg (o medie de 10-15 euro/oră). Aplicanţii trebuie să culeagă 17 kg/oră, astfel încât să câştige 14 euro/oră. Dacă nu îndeplinesc acest nivel, aplicanţii pot să-şi piardă locul de muncă după două săptămâni“, a precizat Daniela Neagoe, directoarea adjunctă a AJOFM. Ca şi timp de lucru, se lucrează 30-37 ore/săptămână, uneori câteva ore peste program (munca începe la ora 5.00 şi se lucrează până în jurul prânzului – şase zile pe săptămână). În fiecare lună, angajaţii vor putea câştiga aproximativ 2.200 de euro.

Firmele străine vor angajaţi în domenii variate

Danemarca nu este singura ţară din care firmele vor angajaţi români. Lituania, Marea Britanie şi Slovacia pun la dispoziţia celor interesaţi câte 20 de locuri de muncă de confecţioner, lucrător agricultură, respectiv analist financiar, reprezentant vânzări, contabil financiar şi controlor financiar. La acestea se adaugă cinci posturi vacante de ospătar în Cipru, cinci de operator ceramică la maşini în Ungaria şi trei de medic în Slovenia.

548 de locuri de muncă vacante

Firmele din Dolj pun la dispoziţia celor interesaţi aproape la fel de multe posturi ca şi europenii. „Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele AJOFM Dolj sunt înregistrate 548 de locuri de muncă“, a explicat Alina Ghercioiu. Pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite 21 de locuri de muncă (pentru inspectori asigurări, inspectori specialitate administrare publică, ingineri, programatori, psihologi). Cele mai multe posturi (480, adică 87% din total) sunt însă oferite pentru persoanele calificate pentru diverse ocupaţii din următoarele domenii: construcţii, confecţii, prestări servicii. La acestea se adaugă 47 de joburi pentru muncitori necalificaţi în construcţii, confecţii, întreţinere drumuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII