15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriContracte de creditare mai transparente

Contracte de creditare mai transparente

Plenul Senatului a votat ieri modificări la legislaţia în vigoare privind protecţia consumatorului, prin care un furnizor de servicii financiare nu poate să denunţe unilateral un contract fără o propunere de refinanţare a creditului raportat la veniturile actuale ale consumatorului.
Senatorul PD-L Iulian Urban a introdus în textul ordonanţei, cu acordul colegilor senatori, prevederea conform căreia imposibilitatea consumatorului de acceptare a condiţiilor privind modificarea conţinutului clauzelor contractuale referitoare la costuri nu dă dreptul furnizorului de servicii financiare să denunţe unilateral sau să rezilieze contractul fără o propunere de reeşalonare a graficului de rambursare sau fără o propunere de refinanţare a creditului raportat la veniturile actuale ale consumatorului.

Toate comisioanele, la vedere

De asemenea, senatorul PD-L a mai introdus şi alt amendament, mai tehnic, referitor la derularea contractelor dintre consumator şi furnizorul de servicii financiare. Potrivit acestuia, în cadrul contractelor încheiate, furnizorii de servicii financiare sunt obligaţi să respecte următoarele reguli: dobânzile, precum şi toate comisioanele, taxele, tarifele, spezele bancare sau orice alte costuri aferente acordării şi derulării contractului, respectiv aferente unor servicii în privinţa cărora consumatorul nu dispune de libertate de alegere vor fi menţionate în contract, fără a se face trimiteri la condiţii generale de afaceri ale furnizorului de servicii financiare, lista de tarife şi comisioane sau orice alt înscris. Eventuale trimiteri la condiţii generale de afaceri ale furnizorului de servicii financiare rămân inaplicabile în cazul în care acestea nu sunt acceptate de consumator la semnarea contractului.
El a explicat că „în ultima perioadă s-a dat naştere la o serie de abuzuri prin inserarea în contractele existente a unor clauze prin intermediul cărora consumatorul accepta condiţiile generale practicate de furnizor, fără analiză prealabilă“. Încălcarea acestor dispoziţii se pedepseşte cu amendă contravenţională între 10.000 şi 100.000 de lei.
Cât priveşte creditul ipotecar, Urban a ţinut să specifice clar în lege că „orice modificare a ratei dobânzii sau a costurilor creditului va fi efectuată cu respectarea legislaţiei în vigoare“. Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmând să fie trimis la Camera Deputaţilor.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU