10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIzolarea blocurilor, o prioritate

Izolarea blocurilor, o prioritate

La circa 58% din blocurile existente, adică 1,4 milioane de apartamente, construite înainte de 1985, sunt necesare investiţii urgente de reabilitare şi modernizare termotehnică, suma necesară fiind de circa cinci miliarde de euro, susţin reprezentanţii Ligii Asociaţiilor de Proprietari – Habitat.
Potrivit acestora, România deţine cel mai mare număr de locuinţe în blocuri de prefabricate dintre toate ţările Europei Centrale.
Reprezentanţii Ligii Habitat au cerut noului guvern, printr-o scrisoare deschisă, să includă în buget şi sumele necesare pentru reabilitarea termică, arătând că directivele europene cer statelor membre „să elaboreze programe referitoare la eficienţa energetică în sectorul construcţiilor, să le pună în aplicare şi să le raporteze“.
„Apreciind o medie de cheltuieli de 3.600 euro/apartament pentru executarea lucrărilor de reabilitare termică, necesarul de investiţii pentru cele 1,4 milioane de apartamente ce trebuie reabilitate de urgenţă este de circa cinci miliarde de euro. 37% din alocaţii pot proveni de la bugetul stat, adică 1,9 miliarde de euro, 30% din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale şi din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene, adică 1,45 miliarde de euro, iar 33% din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene, adică 1,65 miliarde de euro“, susţine preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari – Habitat, Mihai Mereuţă.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII