În condiţiile în care euro se menţine peste pragul de patru lei, unii doljeni care au contractat împrumuturi în moneda europeană pe termen scurt şi mediu au început să-şi transforme creditele în lei.
Dacă în ultimele zile din 2008 un euro valora sub patru lei (pe 30 decembrie era cotat la 3,9852 lei), la începutul lui 2009, moneda europeană a cunoscut o majorare considerabilă. Pe 5 ianuarie, euro s-a apreciat până la nivelul de 4,0296, ceea ce înseamnă că în numai o săptămână a crescut cu 1,11%. Tendinţa s-a menţinut şi în următoarea perioadă. Numai săptămâna trecută cursul de referinţă a atins trei maxime istorice (din cele cinci de la începutul anului), ajungând joi la 4,3127 lei/euro (cu aproximativ 7% mai mult decât la începutul anului, cu 9,72% mai mult decât cu o lună în urmă, respectiv cu 14,64% mai mult decât în urmă cu un an). Oficialii BNR au pus deprecierea leului pe seama contextului regional şi au arătat cu degetul spre celelalte valute din regiune, care au pierdut şi ele teren în faţa monedei euro.
Cursul de schimb a crescut efortul financiar
Chiar dacă în ultimele zile euro şi-a mai pierdut din avânt (ieri, BNR a publicat un curs de 4,2390 lei/euro), cel mai mult au avut de suferit de pe urma acestei situaţii persoanele care au contractat credite în euro, deprecierea leului mărind semnificativ rata lunară. Astfel, efortul financiar al împrumutaţilor a crescut şi el, o rată lunară de 200 de euro, de exemplu, care anul trecut scotea din buzunar 753,88 lei, luna trecută necesita un efort de 786,1 lei, iar acum – unul de 847,54 lei. Şi asta, având în vedere cursul de schimb oficial, afişat de BNR, şi nu cel practicat la casele de schimb.
„Există clienţi care optează pentru schimbarea creditelor“
Drept urmare, pentru a se proteja de o eventuală depreciere şi mai mare a monedei naţionale, doljenii au început să-şi preschimbe împrumuturile dintr-o monedă în alta (evident, dacă au contractat credite la o unitate bancară care permite acest lucru, în piaţă existând şi bănci care permit doar transformarea din lei în euro, nu şi invers). „De când s-a observat o tendinţă de creştere a euro, există clienţi care optează pentru schimbarea creditelor din moneda europeană în lei. Acestea sunt persoane care au credite pe termen scurt sau mediu (de până-n zece ani). Este însă o perioadă scurtă pentru a da un trend“, au precizat surse din Raiffeisen Bank Craiova. Persoanele care au contractat credite în euro pe termen lung nu se grăbesc însă să facă acest lucru.
Motivele pentru care doljenii îşi menţin creditele în euro
Cei care decid să-şi menţină moneda iniţială de împrumut au în vedere faptul că România ar putea trece în următorii ani la moneda europeană. „Astfel, schimbând acum din euro în lei, ulterior vor fi nevoiţi să schimbe din lei în euro“, au adăugat sursele Raiffeisen. Motivele pentru care nu se poate vorbi de o tendinţă sunt însă mult mai variate. „Clienţii se interesează de schimbarea creditului dintr-o monedă în alta, dar nu sunt prea hotărâţi să facă acest pas. Asta, deoarece, calculând la cursul actual, trasformarea creditului dintr-o monedă în alta ar însemna o creştere a soldului“, au explicat surse dintr-o bancă comercială. În plus, dobânzile la împrumuturile în lei sunt mai mari decât cele la creditele în alte valute. Cei mai mulţi doljeni aşteaptă deocamdată să vadă cum va evolua cursul valutar.