16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024

Bani pentru IMM-uri

Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MIMMCMA) are nevoie de până la 0,5% din PIB pentru sprijinirea sectorului IMM-urilor, a declarat ieri ministrul Constantin Niţă.
„În funcţie de buget ne vom plia cheltuielile pentru 2009. Am avea nevoie de 0,4-0,5% din PIB pentru sprijinul IMM-urilor“, a spus ministrul întreprinderilor mici şi mijlocii, comerţului şi mediului de afaceri.
Printre soluţiile imediate pentru contracararea efectelor crizei şi sprijinirea IMM-urilor, ministerul a propus asigurarea în cadrul CEC a unui fond destinat creşterii accesului IMM-urilor la finanţare (impact bugetar estimat la 900 de milioane de lei), înfiinţarea fondului de contragarantare a creditelor pentru IMM-uri cu un impact bugetar estimat la 100 de milioane de euro.
Acesta a mai spus că se urmăreşte, de asemenea, şi stimularea creării unui minim de 50.000 de locuri de muncă în microîntreprinderi, prin subvenţionarea integrală de la bugetul de stat pentru anul 2009 a contribuţiilor sociale ale angajatorului pentru angajarea unei singure persoane cu salariul de maximum 1.000 de lei (impact bugetar estimat la 90 de milioane de euro). Totodată, ministrul susţine că se urmăreşte şi dezvoltarea parcurilor industriale şi de soft, precum şi modificarea codului fiscal pentru a elimina obligativitatea de plată a TVA la export.
Printre măsurile de sprijin se mai are în vedere şi reorientarea exporturilor româneşti de pe pieţele puternic afectate de criză către cele emergente prin deschiderea a cinci centre de promovare în parteneriat public privat la Moscova, Beijing, Chişinău, Cairo, New Delhi (impact bugetar estimat la un milion de euro).
Ministrul a mai declarat că, până în prezent, instituţia nu a atras nici un euro din fondurile structurale şi că un obiectiv important al actualei conduceri este simplificarea procedurilor de accesare a acestor fonduri europene prin scăderea documentelor necesare, precum şi prin reducerea timpului de aşteptare la 35-45 de zile.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS