17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGroapa de gunoi ecologică din Olt, proiect depus la Bruxelles

Groapa de gunoi ecologică din Olt, proiect depus la Bruxelles

Construirea gropii ecologice de gunoi, care va fi amplasată în localitatea Bălteni, va începe anul acesta. Cel puţin aşa speră reprezentanţii consiliului judeţean.
Proiectul de înfiinţare a fost adus în discuţie de reprezentanţii administraţiei judeţene sâmbătă, în cadrul conferinţei „Pentru mediu curat – Atitudine şi implicare“.

Reprezentanţii instituţiilor de protecţie a mediului, ai CJ, mai mulţi primari din Olt şi din câteva localităţi din Bulgaria s-au reunit pentru a trage linie în cadrul proiectului finanţat cu fonduri PHARE „Pentru mediu curat – Atitudine şi implicare“. Proiectul a început în august 2008 şi s-a încheiat luna aceasta. Evenimentul a marcat încheierea parteneriatului româno-bulgar implementat de Fundaţia Şcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerţ şi Industrie-Filiala Olt şi Asociaţia Centrul pentru Iniţiative Educaţionale şi Civice – Pleven, Bulgaria. Principalul scop al acestui proiect a fost acela de a instrui şi de a informa un grup-ţintă, alcătuit din 40 de reprezentanţi, 20 de români şi 20 de bulgari, din cadrul IMM-urilor, ONG-urilor şi al instituţiilor publice. În principal, părţile au dorit identificarea şi gestionarea deşeurilor conform strategiilor naţionale şi europene, lucru concretizat de partea română prin iniţierea unui proiect de investiţie.

Proiect de 44 de milioane de euro

Proiectul care priveşte înfiinţarea unei gropi ecologice pentru colectarea deşeurilor din întreg judeţul a fost pus în discuţie sâmbătă de Ioan Ciugulea, vicepreşedintele consiliului judeţean în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a anunţat că investiţia este într-o fază destul de avansată. Ciugulea şi-a exprimat speranţa că, în scurt timp, judeţul va beneficia de prima tranşă de bani pentru a demara procedurile care se impun pentru astfel de investiţii. „Mă bucur foarte mult că acest proiect a avut finalitate. Este un lucru bun atât pentru noi, cât şi pentru locuitorii judeţului. Consider că suntem cu un pas înaintea judeţelor din regiune în ceea ce priveşte proiectele care se derulează pe linia de management al gunoiului. Sperăm ca în martie să primim prima tranşă de bani pentru a-i investi în acest domeniu, şi anume înfiinţarea unei gropi ecologice la Bălteni“, a spus Ioan Ciugulea.
Proiectul respectiv nu este nou. El a mai fost pus în discuţie şi în ultimii doi-trei ani, însă, din diverse motive, nu a avut finalitate. La vremea respectivă, proiectul a stagnat şi din cauza neînţelegerilor dintre fostul preşedinte al CJ Olt, Jenel Copilău, şi primarul oraşului, care niciodată nu au ajuns la un acord. Nici instituţiile judeţene din domeniu nu au reuşit să facă mare lucru în acest sens, pentru că investiţia presupunea costuri foarte mari, de ordinul milioanelor de euro. Văzându-se singură în această bătălie, municipalitatea a încercat să facă rost de resurse financiare, fără rezultat însă. În prezent, proiectul a fost trimis la Comisia Europeană, la Bruxelles, spre aprobare. Investiţia va acoperi întreg judeţul. „În fiecare localitate nu va mai exista decât o singură platformă de gunoi. În cele şase oraşe vor fi, de asemenea, centre de colectare. Gunoaiele vor fi selectate şi compactate, după care vor fi aduse la Bălteni“, a explicat Ciugulea. Valoarea proiectului este de aproximativ 44 de milioane de euro. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS