Pentru a se asigura că rămân bun-platnici, chiar şi în condiţiile economice actuale, băncile comerciale sunt dispuse să-şi păsuiască clienţii. Aceştia trebuie să nu adune restanţe şi să anunţe în timp util situaţia în care sunt.
În condiţiile economice actuale, în care numărul persoanelor disponibilizate este în continuă creştere, iar veniturile sunt în scădere, tot mai mulţi doljeni riscă să intre în imposibilitate de plată a ratelor la creditele contractate în ultimii ani. Situaţia este cu atât mai grea cu cât, în ultima perioadă, dobânzile bancare au crescut, iar leul s-a depreciat de la o zi la alta.
Potrivit datelor statistice ale Băncii Naţionale a României (BNR), situaţia grea în care se află doljenii a fost vizibilă încă din luna noiembrie 2008, când volumul restanţelor lor depăşeau 58 de milioane de lei, în creştere cu 97% faţă ianuarie 2008, şi cu 141% faţă de noiembrie 2007.
Comunicaţi cu banca
Pentru ca fenomenul să nu se amplifice, sfatul bancherilor pentru cei care intră în imposibilitate de plată este să mergeţi la bancă, eventual la consilierul care i-a analizat dosarul, şi să-i explicaţi situaţia în care vă aflaţi, respectiv cu privire la nivelul actual al veniturilor.
„Sfatul general este să caute soluţii la bancă şi nu după ureche. Cei care-şi pierd locul de muncă şi rămân fără nici o sursă de venit sau cei ale căror venituri se diminuează trebuie să anunţe banca cu privire la acest lucru“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova, care au explicat că aceasta este şi o obligaţie contractuală.
De altfel, datornicii care rămân fără un loc de muncă nu sunt singurii care ar trebui să ia legătura cu banca. „Angajatorii care au semnat convenţii de salariu cu banca trebuie, la rândul lor, să se implice în acest proces şi să anunţe, în cazul în care urmează să facă disponibilizări, care sunt angajaţii care vor rămâne fără un loc de muncă“, au spus surse oficiale de BRD Group Craiova.
Soluţiile băncilor la problemele financiare ale clienţilor
Potrivit bancherilor craioveni, pentru persoanele care au probleme financiare există mai multe soluţii printre care refinanţarea şi reeşalonarea.
„Se poate acorda o perioadă de graţie la rată (cu condiţia plăţii lunare a dobânzilor) între şase şi 12 luni. Pentru a se face această amânare, este nevoie să se aducă o serie de acte justificative cu privire la noua situaţie financiară, precum şi cu prezentarea unor garanţii suplimentare“, au precizat sursele BRD. Avantajul acestei soluţii este acela că, în fiecare lună, împrumutatul va face un efort financiar mai mic. Se măreşte însă perioada de rambursare a creditului. „Reeşalonarea presupune mărirea perioadei de rambursare a creditului, astfel încât să scadă suma plătită lunar“, au spus sursele Raiffeisen.
Conversia dintr-o monedă în alta
Altă posibilă soluţie într-o situaţie disperată este şi transformarea monedei de împrumut. „Cei care au credite ipotecare în euro, al căror cost a crescut foarte mult din pricina diferenţei mari de curs (16-20%), pot să solicite conversia lor în lei. Respectivul client este protejat de o eventuală creştere a monedelor străine“, au explicat sursele Raiffeisen.
În ambele cazuri, bancherii au subliniat faptul că este foarte important ca la data la care se solicită reeşalonarea, respectiv conversia, să nu existe restanţe. „Când eşti restant, este greu să reeşalonezi ceva, deoarece restanţele generează penalizări“, au afirmat sursele Raiffeisen.
Dacă o singură rată restantă se poate recupera, cu cât se adună mai multe rate restante, cu atât va fi mai greu de ajuns cu datoriile la zi.
Indiferent de soluţia aleasă, clienţii trebuie însă să se informeze foarte bine cu privire la costurile ulterioare, precum şi la riscurile financiare la care se expun în cazul fiecărei situaţii în parte.