20.5 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCheltuielile publice pentru IT&C vor fi aprobate de un comitet interministerial

Cheltuielile publice pentru IT&C vor fi aprobate de un comitet interministerial

Cheltuielile de IT&C ale instituţiilor publice şi ale companiilor de stat vor fi aprobate de o structură interministerială, denumită Comitetul pentru Promovarea Societăţii Informaţionale în România (CPSIR), potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Comunicaţiilor.
Înfiinţarea comitetului urmăreşte elaborarea, integrarea, corelarea şi monitorizarea politicii din domeniul serviciilor societăţii informaţionale, conform proiectului de hotărâre de guvern. Printre atribuţiile viitoarei entităţi se numără aprobarea proiectelor şi bugetelor anuale aferente acestora, inclusiv cele mai mari de 100.000 de euro, din domeniul comunicaţiilor, tehnologiei informaţiei şi societăţii informaţionale, ale instituţiilor publice şi ale companiilor de stat.
Totodată, CPSIR va aproba strategiile şi proiectele de informatizare a ministerelor şi din domeniul comunicaţiilor, tehnologiei informaţiei şi societăţii informaţionale care necesită garanţii guvernamentale.
Comitetul va fi condus, în calitate de preşedinte, de premier şi va reuni un vicepremier, un secretar de stat din Ministerul Comunicaţiilor şi 13 miniştri, respectiv cei ai finanţelor, administraţiei şi internelor, economiei, educaţiei, dezvoltării regionale, muncii, justiţiei, turismului, sănătăţii, culturii, mediului, IMM-urilor şi comunicaţiilor.
După intrarea în vigoare a actului normativ, HG nr. 271/2001 privind infiinţarea grupului de lucru „Grupul de Promovare a Tehnologiei Informaţiei în România“ se abrogă. Conform altui proiect legislativ, numărul secretarilor de stat în Ministerul Comunicaţiilor va creşte de la doi la trei şi va fi înfiinţat, la nivel de Direcţie Generală, Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI), în vederea gestionării fondurilor structurale şi implementării măsurilor cuprinse în Programul operaţional sectorial pentru creşterea competitivităţii economice. Ministerul Comunicaţiilor va prelua, în mod corespunzător, toate drepturile şi obligaţiile Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.
În subordinea ministerului va fi Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale, iar instituţia va coordona Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică şi Institutul Naţional de Studii şi Cercetări pentru Comunicaţii. Aceste prevederi sunt cuprinse în proiectul de hotărâre de guvern privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Intel a încheiat anul 2008 cu o scădere a încasărilor de 24%

În ultimul trimestru al anului trecut, venitul companiei a scăzut cu 90%. Intel Corporation a raportat un venit net, pe al patrulea trimestru al anului trecut, de 234 de milioane de dolari, în scădere cu 90 de procente faţă de aceeaşi perioadă a lui 2007, iar venitul net de 5,3 miliarde de dolari pe întregul an 2008 a scăzut cu 24%, se arată în raportul financiar al companiei. Câştigul pe acţiune (CPA) a fost în ultimul semestru de patru cenţi, cu 89% mai mic decât în T4 din 2007, iar pe tot anul CPA a fost de 92 de cenţi şi indică o depreciere de 22%, în comparaţie cu anul precedent. Rezultatele includ şi un miliard de dolari reprezentat de impactul negativ al reducerii valorii investiţiilor în compania Clearwire. Intel a înregistrat aproximativ 11 miliarde de dolari în numerar din operaţiuni, a plătit dividende în numerar în sumă de 3,1 miliarde de dolari şi a folosit 7,1 miliarde de dolari pentru reachiziţionarea a 324 de milioane de părţi sociale din capitalul iniţial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS