11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSNLO şi-a angajat recuperator de lux

SNLO şi-a angajat recuperator de lux

Un SRL din Bucureşti, mutat recent în Alexandria, intermediază recuperarea creanţelor între Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi câteva societăţi de stat, în schimbul unor onorarii astronomice, care, în anumite cazuri, ating chiar valoarea creanţei, fără penalizări. Au fost cesionate creanţe în valoare de 128 de milioane de lei, iar contractul nu poate fi reziliat decât cu acordul părţilor.

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a angajat o firmă din Bucureşti să îi recupereze creanţele de la mai mulţi beneficiari, SRL-ul stabilindu-şi singur onorarii impresionante pentru sumele recuperate. În încercarea de a face rost de lichidităţi şi de a-şi constrânge beneficiarii să-şi achite datoriile, conducerea SNLO a cesionat unei firme din Capitală o parte din creanţe. Contractul de cesiune a fost încheiat la jumătatea lunii octombrie 2008 cu SC BEST Recuperare Creanţe SRL din Bucureşti. Potrivit conducerii SNLO, prin actul amintit, societatea bucureşteană, mutată recent în Alexandria, se obligă să vireze în contul producătorului de lignit cu sediul la Târgu Jiu creanţele respective, onorariul urmând să fie plătit de către datornic. Având la dispoziţie o parte din creanţele SNLO, SC BEST Recuperare Creanţe SRL a transmis încă de la sfârşitul anului trecut notificări către patru debitori ai Societăţii Lignitului. Este vorba de Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Mehedinţi şi CET Arad, Oradea şi Braşov.

A apelat la instanţă şi a depus plângere la poliţie 

Când au primit notificările de la recuperatorul SNLO, şefii unităţilor amintite au rămas consternaţi şi au realizat că nivelul onorariului pe care trebuie să îl achite era în anumite cazuri aproape cât datoria fără penalizări. Florin Cuţitei, directorul general al SC CET Braşov SA, a declarat că nu a fost de acord să plătească, din banii statului, un onorariu de 3,6 milioane de lei (adică 36 de miliarde de lei vechi), în condiţiile în care achitase anterior altor executori trimişi de SNLO peste 800 de milioane de lei vechi: „Noi ne aflam deja în executare silită şi tot făceam drumuri la Târgu Jiu, la SNLO, să vorbim despre eşalonări la plată şi să ne înţelegem, pentru a putea plăti. În luna septembrie 2008, SNLO a blocat conturile noastre pentru o datorie de 3,7 milioane de lei, la care se adăugau penalizări de trei milioane de lei. Datoria era de 6,7 milioane de lei. Nouă nu ne-a spus nimeni nimic că în octombrie au încheiat acest contract cu firma din Bucureşti. În noiembrie, am fost la SNLO la Târgu Jiu să vorbesc despre reeşalonări, despre garanţii oferite de Primăria Braşov şi nu mi-a zis nimeni despre acel contract cu BEST Recuperare Creanţe. Pe 24 decembrie, am primit notificare de la BEST SRL că avem de achitat peste zece milioane de lei, diferenţa fiind onorariul. Am rămas fără cuvinte. Între timp, am mai achitat către SNLO 1,4 milioane de lei. Noi nu suntem de acord cu aşa ceva. Am contestat în instanţă acea notificare. Am trimis adrese la Ministerul Economiei şi la MIRA şi am sesizat şi Poliţia Economică Braşov. Aşteptăm rezultatele. Am vorbit şi cu cei de la RAAN şi de la Arad şi au făcut acelaşi lucru“, a declarat directorul Florin Cuţitei. 

Onorarii uriaşe

Actualul director al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, a precizat că ştie despre existenţa contractului şi că îl va analiza împreună cu ceilalţi directori ai Societăţii Lignitului.
„Este vorba de creanţe de 1.280 de miliarde de lei vechi, cu RAAN cu tot. Cu fiecare firmă a fost încheiat un contract, dar de fosta conducere a SNLO. Nu ştim cât au recuperat până acum. Cred că au intrat câteva miliarde de lei vechi în conturile noastre. Noi avem nevoie de lichidităţi pentru a plăti cele 300 de miliarde de lei vechi datorate către bugetul de stat, altfel riscăm să intrăm în administrare specială. Am primit mereu notificări de la ANAF. Contractul cu BEST prevede ca ei să ne vireze creanţa în cont şi să îşi încaseze onorariul de la datornic. Nu este menţionat un comision anume. În cazul Braşovului acesta se apropie de 50%, plăţi către avocaţi şi experţi. Pornind de la acest exemplu, dacă SC BEST recuperează întreaga creanţă cesionată de la SNLO, ar putea rămâne cu onorarii de 600 de miliarde de lei vechi“, a declarat Daniel Burlan.
Mariana Somnea, expert în lichidări şi administrare judiciară, a declarat că recuperatorul creanţei poate să stabilească nivelul onorariului în funcţie de activitatea depusă şi să îl încaseze de la firma de la care este recuperată creanţa. „În cazul de faţă, statul şi-a angajat o societate pentru a recupera banii din buzunarul stâng şi o plăteşte cu banii din buzunarul drept. Ambele firme sunt ale statului, iar recuperatorul este privat“, a precizat Mariana Somnea.

SRL-ul s-a mutat în Alexandria

Potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, SC BEST Recuperare Creanţe SRL s-a mutat recent din Bucureşti în Alexandria, fiind înregistrată în judeţul Teleorman pe 12.11.2008. Asociaţii firmei sunt Ioan Daniel Ionaş, de 30 de ani, avocat în Bucureşti, care deţine zece părţi sociale, reprezentând 50% din beneficii şi pierderi, şi Vasile Pop, născut în 1962, din Negreşti-Oaş, judeţul Satu Mare, care are, de asemenea, zece părţi sociale, reprezentând 50% din beneficii şi pierderi. Administratorul firmei este Mircea Răzvan Crivei, născut în 1960, din Bucureşti. Mircea Crivei a fost numit administratorul SC BEST Recuperare Creanţe SRL pe 28 aprilie 2008. Contactat telefonic pentru a-şi preciza poziţia în legătură cu starea de fapt, avocatul Ioan Daniel Ionaş a răspuns iniţial: „Intru într-un proces. Sunaţi-mă în 30 de minute“. Ulterior, avocatul Ionaş a refuzat să mai răspundă la numărul de mobil care figurează şi în datele de la Registrul Comerţului, sediul firmei fiind situat în strada Mihail Kogălniceanu nr. 117, în localitatea Alexandria.

Reprezentanţii Ministerului Economiei, chemaţi la Târgu Jiu

Ieri, conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi liderii Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia s-au întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, pentru a discuta pe marginea situaţiei în care se află Societatea Lignitului. Potrivit unui comunicat dat publicităţii de biroul de presă al Consiliului Judeţean Gorj, directorul SNLO şi sindicalistul Marin Condescu au cerut sprijinul conducerii CJ pentru a rezolva problema creanţelor: „Deoarece SNLO nu mai poate încasa direct sumele datorate de anumiţi beneficiari, în valoare de 128 de milioane de lei, s-a solicitat sprijinul administraţiei judeţului pentru adoptarea unor măsuri administrative urgente, care să permită ieşirea din criză. Conform informaţiilor prezentate, beneficiarii SNLO ale căror datorii au fost cesionate sunt CET-urile din Arad, Braşov, Oradea şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Turnu Severin. La propunerea preşedintelui Ion Călinoiu, sâmbătă, 17 ianuarie, vor fi invitaţi la discuţii toţi beneficiarii SNLO, împreună cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi ai partenerilor sociali. Faţă de 330 de milioane de lei, cât are de încasat în total de la beneficiari, SNLO are datorii de 30 de milioane de lei la bugetul statului, împrumuturi în bănci de 25 de milioane de lei şi plăţi neachitate către furnizori de 120 de milioane de lei. Situaţia actuală a SNLO a fost apreciată ca fiind şi rezultatul luării deciziilor la nivel central, în defavoarea intereselor locale“. 

Davidoiu susţine că a informat ministerul

Fostul director al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Eugen Davidoiu, a declarat că reprezentanţii SC BEST au depus mai multe oferte la sediul unităţii, înainte de a fi încheiat contractul. Davidoiu a fost schimbat din funcţie în urmă cu o săptămână, iar în prezent se află în concediu medical: „Contractul este legal, iar SNLO nu este păgubită în nici un fel. Noi am făcut mereu demersuri să ne recuperăm creanţele, dar nu am reuşit şi am apelat la această soluţie, încheind contractul cu SC BEST. În prealabil am trimis la Ministerul Economiei adresa 3.028 din 12.10.2008, prin care îi informam despre această soluţie. Adresa a fost semnată de mine, de ceilalţi directori şi chiar de domnul Daniel Burlan, care la acea dată era director tehnic. Contractul a fost semnat respectând procedurile legale şi am notificat AGA şi CA-ul. Ei ne recuperează creanţa, iar mai departe nu este treaba noastră cum îşi obţin onorariile. Cei de la SC BEST au venit anul trecut de mai multe ori la SNLO şi şi-au prezentat oferta şi, în final, am încheiat un contract prin care am cesionat creanţele respective. Noi de ani de zile încercăm să recuperăm banii de la RAAN sau CET-uri şi ei nu plătesc“, a menţionat ex-directorul SNLO, Eugen Davidoiu. 

Contractul nu poate fi reziliat unilateral

Potrivit lui Daniel Burlan, în prezent, actul de cesionare a creanţelor către SC BEST Recuperare Creanţe SRL nu poate fi reziliat unilaterial. De asemenea, în contract nu este specificată perioada în care societatea trebuie să recupereze creanţele SNLO. „O să avem acea întâlnire cu cei de la Ministerul Economiei să vedem ce putem face. O să-i invităm şi pe beneficiarii noştri de la RAAN, CET Oradea, Arad, Braşov, dar şi pe cei de la BEST. Personal o să cer rezilierea contractului. Dacă nu se va putea, ne vom îndrepta către alte căi pentru a obţine acest lucru. În prezent, noi nu mai avem o relaţie directă cu beneficiarii noştri şi aşteptăm bani de la BEST. Or, ei dacă au încasat 17 miliarde de lei, de exemplu, zece ne-au dat nouă, iar restul au oprit ei şi aşa mai departe. De asemenea, au încasat 11 şi nouă ne-au dat şapte. Nu ne virează întâi nouă creanţa, ci îşi opresc şi cota din onorariu. În ritmul ăsta, noi fie intrăm în administrare specială şi ne vor bloca conturile, fie avem soluţia să solicităm plata în avans pe lignitul livrat Complexurilor Energetice de la Rovinari şi Turceni. Cu banii respectivi vom putea să achităm datoria la bugetul de stat şi să scăpăm de administrarea specială. Cei de la Complexuri s-au arătat interesaţi să ne ajute. Contractul cu SC BEST Recuperare Creanţe nu este păgubos pentru SNLO, ci pentru beneficiarii noştri. Unii ne-au trimis adrese că se gândesc să renunţe la colaborarea cu noi. Ne vom întâlni toţi, să vedem la ce soluţie ajungem“, a declarat Daniel Burlan. SNLO are 9.000 de salariaţi şi este cel mai mare producător de cărbune din România.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII