23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDacia trage pe dreapta încă două săptămâni

Dacia trage pe dreapta încă două săptămâni

Mii de angajaţi ai uzinei Dacia care s-au întors ieri la serviciu, după o lună de şomaj tehnic, au aflat că unitatea îşi va suspenda activitatea pe o perioadă de încă două săptămâni, în intervalul 26 ianuarie – 8 februarie 2009, ca urmare a scăderii pieţelor auto, în special a celei din România.
În acest context, Dacia precizează printr-un comunicat că angajaţii care vor rămâne la domiciliu în această perioadă, în şomaj tehnic, vor fi remuneraţi cu 85% din salariul individual brut. „Dacia se vede nevoită să recurgă la această măsură pentru a-şi adapta producţia la scăderea comenzilor ca urmare a declinului pieţelor auto. Acest declin este manifestat cu deosebire în cazul României, prima piaţă a constructorului, unde în 2008 a fost comercializată peste o treime din producţia uzinei de la Mioveni“, se arată într-un comunicat al companiei.
Conducerea Dacia a afirmat că prăbuşirea pieţei româneşti de vehicule noi este provocată de efectele crizei financiare, care a redus accesul clienţilor la credite, de invazia de vehicule de ocazie importate şi de indecizia clienţilor, cauzată de posibila modificare a taxei de poluare. De asemenea, producătorul de automobile a amintit că piaţa de maşini noi din România este asfixiată de comerţul cu vehicule de mâna a doua provenite din import. În decembrie 2008, înmatriculările de maşini vechi importate au atins nivelul de 54.712 unităţi, în creştere cu 471% faţă de luna decembrie 2007. Practic, spun reprezentanţii Dacia, începând cu noiembrie 2008, pentru fiecare vehicul nou comercializat în România, au fost înmatriculate trei maşini de ocazie.
Uzina Dacia fusese nevoită să întrerupă producţia în perioada 11 decembrie 2008 – 11 ianuarie 2009, ca urmare a scăderii brutale a pieţei auto din România şi pentru a reduce stocurile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII