19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRuşii ne roagă cu păcură!

Ruşii ne roagă cu păcură!

După ce ruşii au închis robinetul de gaze pentru România şi alte state din Europa, a început un adevărat război mediatic pe această temă. Ştirile de pe agenţiile de presă româneşti arată că firmele ruseşti au sărit imediat să ne vândă păcură.

2009 a debutat cu un altfel de război economic, declanşat de Rusia împotriva ţărilor europene aproape dependente de gazul furnizat de Gazprom. Furnizorul n-a recunoscut nici o clipă că a redus presiunea gazului până la închiderea robinetului, ci a lăsat să se înţeleagă că de vină este Ucraina, care-şi trăgea partea ei din conducte fără să plătească. Marţi, preşedintele Băsescu i-a dat telefon lui Putin în speranţa că demersul său va creşte presiunea gazului, iar rezultatul a fost că s-a închis robinetul.

Adriean Videanu a apăsat pedala stării de urgenţă care-i permitea simplificarea procedurilor pentru trecerea sistemului energetic pe combustibil alternativ. Ruşii s-au prins şi s-au repezit să ne ofere păcură din stocuri deja existente în depozitele Lukoil. Potrivit NewsIn, compania petrolieră Lukoil şi-a arătat disponibilitatea de a aduce din import păcură pentru CET-urile afectate de criza gazelor, iar în următoarele ore Ministerul Economiei aşteaptă un răspuns în acest sens şi de la Rompetrol, a declarat ministrul Adriean Videanu. Şi asta la doar câteva ore după ce furnizarea gazelor a fost sistată.

 

Unde dai şi unde crapă!

 

Pentru că nu prea ne trebuie păcură şi nici n-am avea chef s-o luăm chiar dacă ruşii vor să ne-o toarne pe gât, facem şi noi ce putem. Combinatului de oţeluri speciale de la Târgovişte, Mechel Steel, deţinut de oligarhul rus Igor Ziuzin prin intermediul Mechel International Holdings AG, nu i se va permite repornirea cerută pentru 8 ianuarie 2009, invocându-se tocmai lipsa gazului. „Am luat decizia amânării unor reporniri în industrie până săptămâna viitoare, când vom avea mai multe informaţii legate de gazul din import. Este vorba despre Mechel Steel Târgovişte, care a cerut repornirea de mâine (joi-n.r.). Probabil vom discuta de luni această problemă“, a declarat ministrul economiei, Adriean Videanu, în conferinţa de presă în care a anunţat decretarea stării de urgenţă pe sistemul energetic după sistarea totală a gazelor ruseşti pentru România. Interzicerea repornirii combinatului de la Târgovişte nu are decât să-i placă foarte mult premierului rus Putin, care anul trecut a acuzat concernul deţinut de Ziuzin că spoliază bugetul de stat al Rusiei prin vânzarea la subpreţ, în străinătate, a producţiei de oţel din fabricile sale. Declaraţia lui Putin a fost urmată de o cădere severă a acţiunilor Mechel la bursa din Moscova. Să fie jocul atât de fin?!

Profil

Mechel Târgovişte produce oţeluri aliate şi nealiate, dar şi oţel beton şi are aproximativ 3.700 de angajaţi. Capitalul social al companiei este de 172,13 milioane de lei, divizat în 68,85 milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 2,50 lei.

Principalii acţionari sunt compania Mechel International Holdings AG, care deţine 86,60% din capitalul social şi SIF Oltenia (SIF5), cu o participaţie de 8,92%. De asemenea, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) deţine 4,05% din acţiunile companiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII