21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Canalizare cu vidanja

Canalizarea blocului 5 din cartierul Corniţoiu este asigurată cu vidanja. Firma angajată de Grupul Şcolar „Gheorghe Bibescu“ să devieze o conductă de apă rece a făcut lucrări de mântuială şi a anulat canalizarea.

 

Locatarii blocului 5 din Corniţoiu trăiesc de aproape o săptămână un adevărat coşmar, mizeria din canalizare le ajunge în case. Cei mai afectaţi sunt cei de la etajele inferioare şi magazinele alimentare de la parter.

Ca să-i „salveze“ de această situaţie neplăcută, Compania de Apă „Oltenia“ trimite zilnic o vidanjă ca să cureţe subsolul. Toate neplăcerile au pornit încă din luna august, când Grupul Şcolar „Gheorghe Bibescu“ a solicitat aprobarea unor lucrări de deviere a conductei de apă rece. Administratorul reţelei de apă din Craiova, CA „Oltenia“, le-a dat undă verde, dar firma angajată de reprezentanţii unităţii şcolare nu numai că au deviat conducta de pe terenul privat, dar au anulat şi conducta de canalizare a blocului 5, lucrare care nu era prevăzută în proiectul iniţial şi pentru care nu aveau vreun acord oficial.

„Şcoala a angajat o firmă din Slatina şi a solicitat de la noi o aprobare pentru devierea conductei de apă rece care traversa curtea Liceului «Gheorghe Bibescu». Au primit autorizaţie, dar, în acelaşi timp, au umblat şi la conducta de canalizare, fără să aibă aprobare. Investiţia este suportată de liceul respectiv, care nu avea dreptul să anuleze sau să înfunde canalizarea care deserveşte un bloc de locuinţe“, a declarat Mihai Ioniţă, directorul CA „Oltenia“. Apa din băile şi bucătăriile a 13 apartamente nu mai are cum să ajungă în canalizarea oraşului, ci se opreşte în subsolul blocului. Când acesta se umple până la refuz, toată murdăria se întoarce prin gurile de canalizare în magazinele de la parterul blocului, care au ca obiect de desfacere produse alimentare.

„Prima dată, prin august, ne-am trezit cu rahatul în mijlocul magazinului. Dar în ultimul timp se întâmpla zilnic. Ultima dată, sâmbătă, a trebuit să scoatem toată apa cu mătura şi făraşul până a sosit maşina de la Apă. Oamenii vin să-şi facă cumpărături, mai ales acum de Sărbători, şi la noi e dezastru“, a spus una dintre vânzătoarele de la magazinul alimentar.

 

„Cine trebuie să dea socoteală?“

 

Scara blocului duhneşte încă de la intrare. Mirosul este greu de suportat şi prima intenţie este să faci cale întoarsă sau să îţi acoperi nasul cu ceva. Proprietarii apartamentelor trăiesc zilnic acest coşmar, nici în case nu scapă de mirosul pestilenţial. „Vine vidanja şi de două ori pe zi ca să scoată tot rahatul din subsolul blocului, care nu mai are unde să se scurgă şi se varsă în subsol. Închipuiţi-vă ce este pe scara acestui bloc, chiar sub magazin. Locatarii au făcut şi fac Sărbătorile cu mirosul ăsta greu în casă. Trebuie să meargă în subsol, să spele cu furtunul. Îl întrebăm pe domn primar, pe cei de la Compania de Apă: cine trebuie să dea socoteală? De ce trebuie să suporte locatarii care îşi achită obligaţiile la întreţinere? Au scos pe «furiş» tuburile de azbociment, pentru a nu se vedea că a fost înfundată canalizarea. S-au făcut adrese şi la şcoală, dar nimeni nu face nimic. Acum este ger şi, dacă mizeria îngheaţă, nici vidanja nu are ce să facă. Din cauza neglijenţei unora, un bloc trebuie să suporte consecinţele“, povesteşte cu supărare Mihai Stancu, locatar.

Cei de la Asociaţia de Proprietari ridică din umeri. „Oamenii suportă această situaţie până să se găsească o cale de remediere. Nu se poate continua aşa, să se vidanjeze zilnic“, a adăugat Antoaneta Ceobanu, administratoarea Asociaţiei nr. 41 „Constantin Brâncoveanu“.

Directorul Grupului Şcolar „Gheorghe Bibescu“, Petre Cauc, nu a putut fi contactat pentru a ne da lămuriri cu privire la lucrările defectuoase realizate de firma pe care a angajat-o. Şi dacă aceasta a acţionat de capul ei sau i s-a impus să „termine“ canalizarea blocului vecin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII