19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSubvenţia la seminţe depinde de deputaţi

Subvenţia la seminţe depinde de deputaţi

Senatul a aprobat Legea privind creşterea producţiei de cereale prin subvenţionarea seminţei certificate de grâu şi porumb pentru toamna acestui an. Rămâne de văzut dacă şi Camera Deputaţilor va fi de acord.

La sfârşitul lunii mai 2008, la iniţiativa a 52 de deputaţi şi senatori, la Senat a fost înregistrat un proiect de lege prin care cultivatorii de cereale puteau achiziţiona seminţe de grâu şi porumb subvenţionate. În luna iunie, Senatul a votat proiectul propus, conform căruia cultivatorii pot achiziţiona sămânţa de grâu certificată la preţul de 0,7lei/kg, iar pe cea de porumb, la 3,5lei/kg. Diferenţa până la preţul pieţei ar urma să fie achitată din bugetul Ministerului Agriculturii. Toate bune şi frumoase, numai că, în această chestiune, forul decizional este Camera Deputaţilor, unde proiectul a fost înregistrat pe 3 septembrie 2008.
Până la sfârşitul acestei luni, comisia de specialitate ar trebui să depună un raport, iar legea, să intre în morişca votului. Proiectul prevede că, la 45 de zile de la adoptare, guvernul trebuie să emită norme şi metodologii de aplicare, ceea ce ar însemna, în cel mai fericit caz, că în decembrie ar putea să apară aceste norme. Până atunci, nici un cultivator nu va mai avea nevoie de norme pentru că grâul va fi semănat de mult.
Demn de remarcat este faptul că guvernul, prin semnătura premierului, nu a fost de acord cu proiectul de lege, motivând că Uniunea Europeană nu-l lasă să acorde subvenţii pentru seminţe, ci doar pentru suprafaţa cultivată. Calculul făcut de comisia de specialitate a Senatului arată că venitul suplimentar obţinut după deducerea cheltuielilor suplimentare ar fi fost de 130 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII