15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri4.000 de euro pe lună pentru doljeni

4.000 de euro pe lună pentru doljeni

Doljenii care au o calificare şi doresc să muncească într-o ţară membră UE au în prezent la dispoziţie aproximativ 270 de locuri de muncă vacante. Salariile oferite de angajatorii străini pleacă de la 600 de euro pe lună.

 

Doljenii interesaţi să lucreze în străinătate pot candida pentru unul dintre locurile vacante din reţeaua Eures, pe lângă selecţiile de forţă de muncă organizate de Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). „În prezent, în reţeaua Eures sunt 271 de locuri vacante“, a declarat Simona Dumitriu, consilierul Eures din Dolj. Cele mai multe dintre acestea (88) sunt în Republica Cehă şi se referă la joburi precum reprezentant vânzări, miner, supraveghetor, lucrători în producţia cauciucului, experţi SAP şi programatori IT. Foarte multe locuri de muncă disponibile sunt şi în Lituania. Cele 50 de posturi scoase la concurs de angajatorii lituanieni sunt de confecţioneri îmbrăcăminte şi de şoferi.

Şi angajatorii români caută forţă de muncă prin Eures

 

Angajatorii români anunţă 40 de posturi vacante ca lăcătuş naval şi sudor electric pentru lucrări în şantiere navale din ţară şi străinătate. La acestea se adaugă 20 de posturi în Ungaria (ca operator ceramică la maşini, dulgher, măcelar, frezor CNC), 17 în Italia (ca infirmier/infirmieră, îngrijitor, tehnician automatist, inginer energetician/electrician), câte 11 în Spania (electrician nave, referent comerţ exterior pentru România) şi Franţa (fizioterapeuţi şi lucrători agricoli), 10 în Malta (ospătar/ospătăriţă). Pentru Belgia şi Germania, există câte un singur loc de muncă disponibil, de analist programator C++/ SQL, respectiv de director operaţii tranzacţii. Persoanele care doresc să muncească în Finlanda au la dispoziţie şase locuri de muncă: ingineri construcţii civile, subingineri constructori, absolvenţi ai unei şcoli, facultăţi de profil. Pentru români, în reţeaua Eures mai sunt disponibile locuri de muncă în Slovenia (şase, cu specializări de bucătar şi de electrician-montator), în Slovacia (patru, ca şofer de tir) şi în Polonia (două, ca reprezentant vânzări). Potrivit informaţiilor primite de la consilierul Eures din Dolj, salariile oferite de angajatorii europeni variază, în funcţie de pregătire şi de ţara în care urmează să-şi desfăşoare activitatea, între 600 şi peste 4.000 de euro pe lună.

 

359 de solicitări

 

Pentru a putea opta pentru unul dintre aceste locuri de muncă, candidaţii trebuie însă să-şi dovedească experienţa în domeniu şi/sau calificarea. În plus, aceştia trebuie să cunoască anumite limbi străine – în general, angajatorii solicită cunoaşterea limbii engleze sau a ţării în care urmează să se facă angajarea. Tentaţia unui loc de muncă în una dintre ţările europene este, potrivit datelor statistice, din ce în ce mai accentuată. „În 2007, am avut 472 de solicitări, iar de la începutul anului şi până în prezent, 359“, a afirmat Simona Dumitriu. Potrivit acesteia, de la începutul anului, doar trei doljeni au venit şi au anunţat că au reuşit să obţină un contract de muncă în străinătate – ca măcelari în Norvegia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU