34 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOamenii de afaceri vor modificarea Constituţiei

Oamenii de afaceri vor modificarea Constituţiei

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) va discuta cu partidele politice modificarea Constituţiei în privinţa reglementării proprietăţii, dar şi a anumitor reglementări fiscale pentru perioada 2009-2013, a declarat preşedintele AOAR, Florin Pogonaru.

„Începem campania de întâlniri cu principalele partide politice din România. La aceste discuţii vor participa şi specialişti în domeniul cercetării economice, precum reprezentanţii Comisiei Naţionale de Prognoză“, a adăugat Pogonaru.

Printre propunerile de modificare a Constituţiei României se numără eliminarea disfuncţionalităţilor legate de autorităţile publice şi autoritatea judecătorească, a potenţialului conflictual în relaţia preşedinte – premier, dar şi reformularea articolului 44 din legea fundamentală referitor la dreptul de proprietate privată.

„Cauza de utilitate publică trebuie redefinită şi limitată la serviciile publice neprivatizate şi neprivatizabile“, subliniază reprezentanţii AOAR. Potrivit lui Pogonaru, este necesară o reglementare mai exactă a termenului de proprietate, care, în legislaţia românească, este „confuză sau chiar inexistentă în unele situaţii“. Reprezentanţii AOAR susţin, de asemenea, separarea executivului de legislativ şi consideră că este o anomalie ca unii miniştri să fie şi parlamentari. AOAR a identificat zece priorităţi de modificare a reglementărilor în domeniul fiscal, printre acestea numărându-se elaborarea bugetului multianual, reducerea cu 10% a cheltuielilor la nivelul administraţiei centrale şi locale prin proceduri care să permită informatizarea activităţii şi reducerea la nivelul minim necesar a relaţiei între contribuabil şi funcţionarul fiscal. Pe de altă parte, reprezentanţii mediului de afaceri din România cer revederea codului fiscal, în sensul eliminării exprimărilor inutile, care pot genera confuzii, dar şi publicarea registrului fiscal, care să conţină atât impozitele de natură fiscală, cât şi impozitele parafiscale (toate taxele şi impozitele).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS