Printr-o formulă de calcul care va apărea pe factură, de astăzi metrul cub de gaz consumat se transformă în kilowat/oră, în funcţie de calitatea gazului („puterea calorifică“). Calitatea o stabilesc transportatorii şi producătorii de gaze naturale.
„Prin facturarea în unităţi de energie, clienţii vor plăti calitatea, nu doar cantitatea, la un raport just calitate/preţ“, anunţă Distrigaz Sud, printr-un comunicat transmis GdS. De astăzi se facturează gazul consumat în kilowaţi/oră (kw/h), şi nu în metri cubi, cum era până acum. Aceasta, deoarece noile reglementări impuse de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energetic (ANRE) cer exprimarea consumului de gaz în energie. Consumatorii, în special deţinătorii de centrale de apartament, trebuie să ştie că nu le vor fi schimbate contoarele de gaze, ci se face conversia din metri cubi în kw/h, printr-o formulă de calcul, pe care a explicat-o Serviciul de Comunicare Externă al Distrigaz Sud SA, pe principiul că „fiecare metru cub de gaz conţine o calitate de energie“. Gazul provenit din surse diferite are calităţi diferite, iar calitatea va fi exprimată în „putere calorifică superioară – PCs“. Când furnizorul de gaze va emite factura, va aplica următoarea formulă de calcul şi de conversie: Energia (kw/h) = Volum gaze naturale (metri cubi) x Puterea Calorifică Superioară (PCs). Cu alte cuvinte, energia din formula de mai sus înseamnă energia rezultată într-o anumită perioadă de timp prin arderea unui combustibil gazos. Distrigaz Sud explică faptul că în ţară există 20 de zone stabilite de ANRE, unde se fac măsurători ale puterii calorifice superioare (PCs). Va efectua aceste măsurători transportatorul de gaze naturale sau producătorul, prin instalarea de aparate speciale în anumite puncte ale reţelei de distribuţie a gazului, informează Distrigaz Sud.
La mâna furnizorilor de gaze
Acolo unde calitatea gazului este foarte proastă şi se degajă o cantitate mai mică de energie prin ardere, consumatorii vor plăti mai puţin decât până acum. Dar totul depinde de măsurătorile pe care le vor efectua furnizorii de gaze naturale, fie că este vorba despre transportator sau despre producător. „Avantajaţi vor fi cei din nordul ţării, unde există o calitate mai slabă a gazului, deci PCs va fi mai mic şi vor plăti ceva mai puţin“, detaliază reprezentanţii autorizaţi ai Distrigaz Sud.
Întrebaţi dacă un client care consumă gaz de calitate bună va plăti mai mult la factura exprimată în energie, reprezentanţii Distrigaz Sud au precizat că „influenţele nu vor fi semnificative“. Distrigaz nu spune dacă va creşte factura pentru cei care folosesc gaze de calitate, dar aminteşte că va fi „un raport just calitate/preţ“. Trebuie să precizăm că exprimarea consumului de gaz în energie a fost un aspect impus de Uniunea Europeană.